Apolitični

DJ EDDY RAMICH: ‘Umjetnici u Berlinu zbog pandemije dobili jednokratno 5000 €. Kasnije za stan, režije, hranu i odjeću‘

Nakon gotovo tri desetljeća koliko je prisutan na glazbenoj sceni, dobro poznato ime klupske glazbe DJ Eddy Ramich izdao je svoju debitantsku kompilaciju nazvanu “Croatian Blue”. To neobično zvuči s obzirom na Ramichevu karijeru, jer osnivač je Kontrapunkta, jednog od najdugovječnijih klupskih programa u Zagrebu, bio je dugogodišnji radijski DJ još u zlatna vremena Radija 101, a u tandemu sa Zvonimirom Dusperom Dusom 2000. nastupio je na slavnom britanskom glazbenom festivalu Glastonbury, zbog čega su njih dvojica do danas jedini hrvatski izvođači kojima je to pošlo za rukom.

Nakon više od četiri i pol godine života u Berlinu, na tržište je pustio “Croatian Blue”, kompilaciju kojom svijetu predstavlja hrvatsku glazbenu scenu.

I nije jedini koji se odlučio trajno nastaniti u tom u svakom pogledu kozmopolitskom gradu, otvorenom za sve kulturne utjecaje, jer se tamo stvorila prava mala hrvatska umjetnička kolonija. Već unutar pola godine ostvario je prava u Künstlersozialkasse, što znači da je imao pravo na umjetničku rentu i zdravstveno osiguranje, a potom se brzo uvjerio da je sreća što ga je pandemija kao umjetnika zatekla u Berlinu, a ne u Hrvatskoj. I to baš u Berlinu, jer nisu sve njemačke savezne države imali iste mjere pomoći, kao što je to imao glavni njemački grad koji se diči da je umjetnička meka.

– Čim je scena zamrla i sve zatvoreno, odmah smo dobili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 5000 eura, a neki i više. Bila je to prva reakcija, a onda nam je omogućeno da dobijemo osnovno primanje koje nije veliko, no sasvim je dovoljno da možete platiti stan i režije, hraniti se i odjenuti. Uslijedile su još neke dodatne pomoći, no, naravno, teško je uspoređivati mogućnosti bogate Njemačke s jednom Hrvatskom. Ipak, ovakve mjere nisu vrijedile čak ni u svim njemačkim pokrajinama, a koliko sam čuo od kolega iz nekih drugih dijelova Europe, ovakvu pomoć ni oni nisu imali. Berlin je, jednostavno, grad koji prepoznaje umjetnike, pa iako uvijek može biti bolje, u usporedbi s drugima zemljama i gradovima, umjetnici ovdje imaju jako dobar položaj – ističe Ramich.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: YOUTUBE SCREENSHOT