Apolitični

Dizelska onečišćenja smanjuju kapacitet dječjih pluća za pet posto!

Novi dizelski motori na vozilima čišći su nego ikad prije, ali također je i mnogo starih dizelskih vozila na cestama, a njihova emisija dušikovih oksida razlog je za zabrinutost. Zbog toga je Queen Mary University u Londonu proveo istraživanje o utjecaju na zdravlje dušikovih oksida kao najopasnijih nusprodukata izgaranja dizelskog goriva u vozilima.

Istraživanje je provedeno na dvije tisuće djece u Londonu, a nedavno objavljeni rezultati su zastrašujući: Kad je konstantno mjerena prekomjerna zagađenost dušikovim oksidima u gradu, a to je gotovo uvijek bez obzira na to što je u središtu Londonu teškim kamionima zabranjen pristup, kapacitet dječjih pluća trajno je smanjen za 5 posto.

– Kapacitet pluća raste sve do 18 godine. Ako vam je kapacitet pluća niži nego što je to uobičajneno kad ulazite u odraslu dob, izvjesnije da ćete imati povećani rizik od ranije smrti. Kako starite prirodno se smanjuje kapacitet pluća, a s onečišćenjima taj će proces biti značajno ubrzan – rekao je profesor Chris Griffiths s Queen Mary Universityja.

Cijeli članak možete pročitati na: autopress.hr

Foto: Pixabay