Apolitični

Divovi Patagonije u Rijeci

Putovanje u prapovijesno doba ovo ljeto neće biti nemoguće ako se zateknete u Rijeci.
Dana 10. srpnja u sklopu prostora Exportdrva na Delti, u središtu grada, otvorena je putujuća izložba dinosaura pod nazivom „Divovi Patagonije: Istraživanje tek počinje”.
Izložba je poznata diljem svijeta jer se održavala u gradovima poput Kopenhagena, Budimpešte, Beograda, Atene i drugih, a već ju je posjetilo preko milijun i pol posjetitelja i ljubitelja ovih izumrlih stvorenja.
Na izložbi, koja je u vlasništvu grupe Cultural Group LLC bit će predstavljeno preko dvadeset replika kostura dinosaura izrađenih po uzoru na fosilne ostatke pronađene na području Patagonije. Također, predstavit će se i devet modela dinosaura izrađenih prema izvornim primjerima, točno i znanstveno precizirano.

Divovi Patagonije – dođite i pogledajte

Ljubitelje dinosaura posebno će razveseliti jedan od izložaka, a to je replika Gigantosaurusa carolinija, poznatog kao jednog od najvećih ikad otkrivenih dinosaura mesoždera te najveća kandža neke životinje
Jedan od polaznika Male škole prirodoslovlja u sklopu Prirodoslovnog muzeja, učenik šestog razreda Mihael Šušnjić Žunić, ponosno je otvorio izložbu, a i sam je sudjelovao u obradi nekih fosila.
Sve prisutne na otvorenju je pozdravila i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić-Surina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji u ovoj izložbi vidi potencijal za dodatni kulturni napredak grada Rijeke, te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
U organizaciji izložbe sudjelovao je i Prirodoslovni muzej u Rijeci u kojem se održava usporedna izložba, pod vodstvom autorice Nadie Dunato-Pejnović, „Terenski dnevnik jednog paleontologa”, a sve s ciljem upoznavanja posjetitelja i zainteresiranih s prostorom i načinom života u doba dinosaura na području Kvarnera.
Izložba „Divovi Patagonije” u Hrvatskoj će se održati samo u Rijeci tako da će svi ljubitelji ovih golemih stvorenja, ako žele vidjeti njihove fosile i replike te naučiti još poneku informaciju o njihovom načinu života i prostoru na kojem su se nastanjivali, ipak morati doći u Rijeku, a dobra vijest je da će izložba u Rijeci biti postavljena sve do ožujka iduće godine.