Apolitični

Diskografi zarađuju, a izvođači se pitaju ‘di su te pare’ od streaminga?

Članica upravnog odbora Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava, Mirela Priselac Remi iz Elementala o nepravilnostima u odnosu digitalnih streaming platformi i diskografskih kuća, zbog kojih izvođači ostaju zakinuti za svoj dio kolača.

Ovih dana britanski glazbenici potpisali su otvoreno pismo premijeru Borisu Johnsonu u kojem pozivaju na reformu ekonomije streaminga. Pišu kako zakon “nije išao u korak s tehnološkim promjenama te kao rezultat toga izvođači i autori ne uživaju istu zaštitu kao na radiju”.

Kakvo je stanje po tom pitanju kod nas, pitali smo Mirelu Priselac Remi iz Elementala, članicu upravnog odbora HUZIP-a.

– Mi, aktivisti iz muzičkih udruga poput HUZIP-a i HGU-a, godinama upozoravamo na nepravilnosti u odnosu digitalnih platformi i diskografskih kuća. Po dolasku, digitalne platforme dogovorile su s diskografima preuzimanje njihovih kataloga muzike, a diskografi su na to pristali a da prethodno nisu sa svojim muzičarima dogovorili uvjete raspodjele prava u digitalnom svijetu – da nisu „cementirali“ uvjete za streaming. Diskografi su si uzeli za pravo preprodavati muziku za koju uopće nemaju važeće ugovore! Pa to je baš „kafanski“ način razmišljanja – da ne kažem i „balkanski“. Nadamo se da će novi Zakon o autorskim pravima korigirati ovakve nepoštene prakse. Kolege iz UK-a su na rubu velikog presedana. Njihov uspjeh bio bi dokaz da se streaming eksploatacija može uredno regulirati pa bismo i kod nas vjerojatno morali korigirati novi prijedlog Zakona o autorskim pravima koji trenutačno izvođače ostavlja na prosjačkom štapu.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay