Apolitični

ĐIR PO IMOTSKOM SLATKOM IZRIČAJU

Kažu da nekada izreka kako dobra fotografija vrijedi tisuću riječi može biti i relativna. Istina, može i to je dokazano bezbroj puta. Slika koja u sebi sadrži život i dušu, može napuniti onoga tko je promatra kao da je pročitao veliku lijepu reportažu. No, ako je u prirodi ne doživi, ili ne okuša, ostane mu nešto što toj fotografiji nedostaje.

Ovoga puta dragi čitatelji našeg Apolitičnog.hr portala potvrđujemo s nekoliko fotografija slatke imotske kuhinje, odnosno poznatih imotskih slastica da su one relativne.

Kako? Pa lijepo. Govore, istina tisuću riječi, no dok ih se ne kuša sve je to nekakva apstrakcija. Malo smo filozofirali, no ovaj mali đir imotskom slatkom kuhinjom poziv je Vama da nekada navratite u Imotski i kušate njegovu slatku kuhinju.

Ona je bogata mirisima i okusima, ona može zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce. Kako svaka kuhinja na svijetu ima svoje specifičnosti, za imotsku slatku kuhinju i imotske slastice do sada je mnogo toga lijepoga rečeno. Posebno za onu broj jedan u toj slatkoj paleti.

A to je Imotska carska torta, koja je svojom ukusnošću, konačno i dizajnom oduševila mnoge vrsne majstore slastica. S njom je počašćen i austrougarski car Franjo Josip II., prilikom svoga posjeta Imotskom davne 1875. godine.


Uz nju je pio čaj iz ovoga posrebrenog ručno izrađenog samovara koji se još uvijek čuva u jedne imotske obitelji.

No tu su i imotski rafijoli, pa specifični i poznati imotski krokanti, škartoceti, torta “Čupavica” i još mnoge slastice.

Posebno Imoćanke majstorice tih ukusnih slastica drže visoku ljestvicu kada je u pitanju priprema slastica. U prvom redu to su domaći sastojci. Cijeli pripravak za slastice komponiran je od domaćih proizvoda. Tu moraju biti domaća jaja, mlijeko, domaći bajami i orasi, te ono što slastice čini posebnim, specijalno pripravljeni aromatični dodaci od domaćih trava i još mnogi sastojci čije recepte znadu samo stare Imoćanke.

Oni se prenose s koljena na koljeno, s generacije na generaciju. Uostalom malo se koji grad u Hrvatskoj a i šire može pohvaliti činjenicom da Imotski ima i svoj gastromski priručnik nekonvencionalnu kuharicu u kojoj se kroz slana i slatka jela priča o Imotskom. On ima četiri izdanja, a ubrzo će izići i peti. I konačno nema kontinenta na kojemu nije ostao.

Imotski škartoceti i krokanti

Hvala ti Bože, gdje god ima Imoćana.

I da ne duljimo. Ovaj mali đir imotskom slatkom kuhinjom, neka Vam bude poticaj da dođete u Imotski i da sve ovo kušate. Onda donesite svoj sud. U slast!!!

Tekst i snimci: Braco Ćosić

Imoćani ovako čestitaju Božić i Novu godinu. Umjesto Mjeseca na nebu je Imotski rafiol!