Apolitični

Diljem svijeta mjere napokon popuštaju, otvaraju se škole, saloni, kafići, plaže, trgovine, a Hrvatske u toj priči i dalje nema

Ovih dana, kako kod nas u Hrvatskoj, tako i u nizu ostalih zemalja, stižu ohrabrenja u vidu popuštanja protuepidemijskih mjera.

Tako je prije svega Njemačka od ovog tjedna olabavila neke mjere karantene, a prate je Austrija i Danska. Čak bi se moglo reći da većina zemalja ima plan za skoro popuštanje u čemu se za sada izuzimaju Francuska, Italija, Španjolska, ali i Rusija i Turska.

Evo kratkog pregleda…

NJEMAČKA

Od ovog ponedjeljka dozvoljen je rad trgovinama manjim od 800 četvornih metara bez obzira na ponudu, a radit će i prodavaonice automobila, bicikala kao i knjižare s osiguranim razmakom između kupaca. Preporučeno je da se otvore škole od 4. svibnja, a u nekima bi nastava za polaznike viših razreda srednjih škola mogla započeti već ovog tjedna.

AUSTRIJA

Do kraja travnja vlada planira predstaviti plan postupnog otvaranja restorana i turističkog sektora. Od utorka su otvoreni vrtni centri i prodavaonice površine manje od 400 kvadratnih metara, u koje je, kao i u veće dućane, obavezan ulazak s maskom. Masku je obavezno nositi i u javnom prijevozu te u taksijima.

DANSKA

Otvorili su frizerske salone, zubarske ordinacije i autoškole, rade i fizioterapeuti.

Cijeli članak možete i mjere u drugim zemljama pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay