Apolitični

Đikić objavio: Otkrili smo ahilovu petu koronavirusa

Znanstvenici njemačkog Instituta za biokemiju (IBC) na čelu s našim Ivanom Đikićem možda su otkrili slabu točku koronavirusa.

Naime, na stranicama tog Instituta objavljeno je priopćenje u kojem se navodi kako su znanstvenici s IBC-a u suradnji s drugim timovima identificirali proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba točka koja bi mogla biti svojevrsna ahilova peta novog koronavirusa.

Tim znanstvenika je demonstrirao da se farmaceutskim targetiranjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom GRL-0617 može blokirati širenje virusa te pojačati antiviralni imunitet u ljudskim epitelnim stanicama, koje su primarno mjesto ulaska patogena u ljudski organizam. Rezultati studije su sada javno dostupni.

“Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na ‘dvostrukom udarcu’ targetiranjem PLpro-a: Zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sustava u isto vrijeme”, pojasnio je Ivan Đikić, direktor IBC-a i glavni autor ovog znanstvenog rada.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay