Apolitični

Đikić: Na jesen ćemo živjeti kao i prije – s prehladama, gripama, ali i Covidom

Ivan Đikić, voditelj Instituta za biokemiju Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, komentirao je aktualnu epidemiološku situaciju, ali i ponudio svoj odgovor na sve češće pitanje koje se provlači u javnosti – je li omikron kraj pandemije?

“Imamo pozitivni optimizam i temeljimo ga na tome da je omikron varijanta koja se brže širi, stvara imunitet brzo, a ne stvara teške bolesti, a to je dijelom jer imamo dio populacije procijepljen pa imamo određeni imunitet. Na temelju tih dvije činjenice trebamo piti oprezni tijekom zime i proljeća. Nakon proljeća optimizam je takav da ćemo najvjerojatnije moći živjeti s omikronom i drugim varijantama koje dolaze u budućnosti kao sastavnim dijelom nečega na što smo navikli, kao što su prehlade i gripe i to je realno”, kazao je Đikić. 

Đikić je komentirao dolazi li vrijeme da se koronu tretira kao gripu.

“Ne treba to lingvistički uspoređivati s gripom, ali moramo naučiti živjeti s omikronom pored nas da spriječimo smrtnost, teže oboljele, a da u isto vrijeme osiguramo gospodarstvo, mladima odlazak u škole, da reguliramo, ove dvije godine su bile teret za mlade, roditelje, studente i moramo kao društvo naći način da se to prebaci u normalniji život”, kazao je. 

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay