Apolitični

Dijamanti – ženini najbolji prijatelji

Dijamanti su ženini najbolji prijatelji, pjevala je slavna Marilyn Monroe u kultnom američkom filmu „Muškarci više vole plavuše“, dok je još jedna američka ikona Audrey Hepburn u filmu „Doručak kod Tiffanyja“ očarano gledala upravo dijamante u izlogu. I doista, tim kamenom besprijekorne čistoće očarane su brojne žene diljem svijeta. Gotovo svaka curica na ovom svijetu bar je jednom u životu maštala kako je njen princ iz snova prosi dijamantom velikim kao „kuća“.

Dijamanti su sinonim za ljepotu, čistoću i nadasve luksuz, drugim riječima, savršenstvo majke prirode. Nastaju duboko u Zemljinoj kori pod visokim tlakom i temperaturom u okolini bogatoj ugljikom, a na površinu dolaze erupcijom vulkana. Zanimljivo je kako dijamanti i grafiti zapravo imaju jednak kemijski sastav, no razlika je u vezama među atomima. Naime, atomi dijamanta povezani su kovalentnim vezama u tetraedar, dok su atomi u grafitu povezani slabim vezama. Upravo to čini grafit mekanim, a dijamant najtvrđim na svijetu.

Kako su sinonim čistoće i čvrstoće, jednako tako su i sinonim vječne ljubavi, čvrste, stabilne i neraskidive veze. Upravo zbog toga mladići svoje bolje polovice zaručuju dijamantom, bez obzira na ekonomsku pozadinu; može to biti i najmanji kamen na svijetu, ali bitno je da je dijamant. Ipak, u svijetu moći, bogatstva i luksuza sve dolazi u velikim paketima pa tako i dijamanti koji su krasili tijela mnogih diva, bogatašica, plemkinja i aristokracije.
Neki od najpoznatijih dijamanata, neprocjenjive vrijednosti i kvalitete, danas u svijetu brušeni su dijamanti – Afrička zvijezda težine od nevjerojatnih 530 karata, dok je sljedeći po redu dijamant Hope. Uz taj dijamant veže se zanimljiva legenda. Naime, dijamant Hope je u 17. stoljeću u Indiji pronašao jedan francuski trgovac i putnik. Dijamant je kasnije prodan francuskom kralju Louisu XIV., i već tu kreće nesretna sudbina vlasnika ovoga dijamanta. Nekoliko puta bio je ukraden, izgubljen i ponovno pronađen, ali tko god mu je bio vlasnik, snašla ga je prerana smrt. Najčuveniji je od svih dijamanata Koh-I-Nor, a za njega se govorilo da tko ga posjeduje, vlada svijetom. Danas se nalazi u vlasništvu britanske kraljevske obitelji. Tu je i dijamant pod imenom Sancy, blijedo-žute boje, veoma neobične obrade, rezan u obliku štita i porijeklom iz Indije. Ovo su samo neki od najimpozantnijih primjeraka u svijetu.
Jedno je sigurno, dijamanti su nešto posebno i ljubav ljepšeg spola prema njima je uistinu neraskidiva.

L. Rađa