Apolitični

„Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine” – „Stella maris Dalmacije”

„Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine” naziv je projekta dr. sc. Hrvojke Mihanović – Salopek, znanstvene savjetnice pri Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a, koja hrvatsku baštinu promovira kroz vlastite filmske uratke predstavljajući ih u većim urbanim sredinama diljem Lijepe Naše.

Sljedeća postaja ovog projekta, koji živi dulje od osam godina, su Kaštela, točnije Kaštel Sućurac gdje će u Gospojskoj štradi s početkom u 21 sat znanstvenica upoznati posjetitelje s novim, vlastitim filmskim uratkom  pod nazivom „Stella maris Dalmacije”.

Centralna tema filma je štovanje Bogorodice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji od srednjeg vijeka, preko renesanse do današnjih dana. Marijanska svetišta u Dalmaciji su prikazana u filmu, te je film umjesto tekstom osvježen glazbenim djelima iz teološke i književne hrvatske baštine koja su posvećena Gospi.

Uz projekciju i promociju filma, sakralne – povijesne – kulturne – religiozne tematike, o kojem će više govoriti i redateljica filma „Stella maris Dalmacije” i voditeljica projekta „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine”, dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek sastavni dio programa čini pjesnički i glazbeni dio.

Stihove će govoriti Miroslav Luketin Sarajčev i Irena Grubišić-Čabo dok će u glazbenom djelu programa nastupiti sućuraški Pučki pivači iz Župe sv. Jurja mučenika.

Događanje potpisuje Gradska knjižnica Kaštela, predvođena ravnateljicom Renatom Dobrić koja nam je otkrila više detalja o organizaciji projekcije filma „Stella maris Dalmacije”, autorice dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek.

Više u kategoriji: kultura, život

Jelena Perko, mag. oec.