Apolitični

Digitalnim eurom moći ćemo plaćati i bez internetske veze

Europska središnja banka i dalje radi na projektu digitalnog eura, valute koja ima za cilj postati univerzalno sredstvo plaćanja u cijelom europodručju. O tom smo projektu već pisali više puta, a ove bismo godine trebali dobiti i prvi prototip tehnologije i valute, koja bi bila nadopuna kovanicama i novčanicama te koristila najbolje primjere iz svijeta kriptovaluta, stablecoina i gotovine. Takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja, kojim bi se mogli služiti svi u europodručju, a bio bi siguran i jednostavan za uporabu kao gotovina danas, dok za njegovu upotrebu ne bi bilo nužno koristiti bankovni račun, već samo mobilnu aplikaciju.

Plaćanje bez Interneta

Europska komisija sada je izdala i prvi zakonodavni prijedlog, kojim bi se digitalni euro mogao regulirati kao dopuna novčanicama i kovanicama eura. Digitalni euro bio bi, prema tom prijedlogu, dostupan uz postojeća nacionalna i međunarodna privatna sredstva plaćanja, kao što su kartice ili mobilne aplikacije. Funkcionirao bi kao digitalna lisnica. Građani i poduzetnici mogli bi plaćati digitalnim eurom bilo kad i bilo gdje u europodručju.

Plaćanja bi se mogla provoditi sa i bez Interneta, tj. čak i s uređaja na uređaj bez internetske veze, s udaljenog područja ili na mjestima poput podzemnih parkirališta.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay