Apolitični

Digitalizacija: Spavamo li na staroj slavi?

19, 19, 19, 19, 19, 21. Ne, niste u pravu ako mislite da su ovi brojevi matematički niz koji treba nastaviti. Oni predstavljaju pozicije Hrvatske na rang-listi DESI-ja, indeksa koji mjeri stupanj razvoja digitalne ekonomije i društva zemalja Europske unije u razdoblju od 2017. do 2022. Hrvatska je tako sve do 2022. zauzimala stabilno 19. mjesto i bila digitalno naprednija od Mađarske, Slovačke, Poljske, Grčke, Rumunjske, Bugarske, Cipra i Italije. Nepromijenjena devetnaesta pozicija Hrvatske na DESI-jevoj rang-listi uvijek do sada bila je povod za umjereni optimizam

Naime, s obzirom na svoj ukupni stupanj gospodarskog razvoja i ostvarenog dohotka, Hrvatska je na ovoj rang-listi sa svojim stabilnim 19. mjestom zapravo ostvarivala neočekivano solidan rezultat. Digitalni razvoj društva je na kraju krajeva neizbježna budućnost svake zemlje i sama činjenica da Hrvatska relativno dobro stoji u odnosu na druge zemlje Unije doista bi mogla biti naznaka svjetlije budućnosti naše zemlje. Ključne riječi u prethodnoj rečenici su, nažalost po nas, ‘dobro stoji’.

Jer dok smo mi samo dobro stajali ili tek blago napredovali, drugi su očito rasli i napredovali znatno brže. Nije stoga nikakvo čudo to što se u 2022. naša svjetlija digitalna budućnost uslijed ‘dobrog stajanja’ ponešto zatamnila. Hrvatska je naime ove godine prvi put zauzela za dva mjesta lošiju, 21. poziciju. U odnosu na prethodne godine, u 2022. od nas su bolje stajali i Italija i Cipar, najviše zahvaljujući njihovu napretku ostvarenom u razvoju 5G mreže. Vijest o slabljenju naše pozicije na listi je međutim prošla prilično nezapaženo u medijima, vjerojatno zato što je objavljena krajem srpnja, usred sezone godišnjih odmora. Zvona za uzbunu očito nismo oglasili iako naše ‘dobro stajanje’, kada je u pitanju razvoj digitalne ekonomije i društva u usporedbi s ostalim zemljama Unije, postaje relativno nazadovanje.

Kako to da je Hrvatska uopće tako dugo držala 19. mjesto i kako to da u ovoj godini drži i dalje koliko-toliko prihvatljivo 21. mjesto? Prvenstveni razlog za to je iznimno dobra pozicija na rang-listi dimenzije indeksa DESI koja se odnosi na ljudski kapital, a koja mjeri stupanj digitalnih vještina građana, kao i proporciju obrazovanih i zaposlenih ICT stručnjaka u zemlji.

U ovogodišnjem izvješću Hrvatska je u toj dimenziji zauzela visoko deveto mjesto, za 13 posto je bolja od europskog prosjeka i u promatranom šestogodišnjem razdoblju brže raste od europskog prosjeka.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay