Apolitični

‘Didi s Kamešnice’ u Etnografskom muzeju u Zagrebu

‘Didi s Kamešnice’ u Etnografskom muzeju u Zagrebu

U Etnografskom muzeju u Zagrebu večeras, 7. veljače, u 19 sati upriličit će se otvaranje izložbe ‘Kako te mijenja maska?’.


U izložbi će biti predstavljeno nekoliko likova mačkara cetinskoga kraja, odnosno did i baba, mladenka i mladoženja, kao i lik Dida s Kamenščice iz Gljeva. Izloženi predmeti bit će kontekstualizirani i etnografskim filmom Mačkare iz Gljeva koji je snimljen tijekom terenskog istraživanja 2012. godine.
‘Oni će nastupiti i zagrebačka publika se izuzetno veseli što će ih vidjeti uživo. Svi mi kažu da je to fascinantan običaj, da nisu znali uopće da su oni toliko prekrasni i da je to toliko zanimljivo. Upravo film koji se stalno projicira u izložbi to i pokazuje, tako da će zagrebačka publika imati prilike vidjeti i njihov magijski ples’ kazala je dr. Zvjezdana Antoš, muzejska savjetnica.


Posjetitelji će moći naučiti kako se postaje pojedini lik, probati odjenuti odjeću koja je posebno izrađena za ovu izložbu i prilagođena raznim dobnim skupinama. U kostimima će se moći fotografirati cijela obitelj i ujedno naučiti o načinu oblačenja, ali i o dijelovima kostima koji nose Didi. U izložbi će biti postavljeno interaktivno ‘magično ogledalo’ na kojemu će posjetitelji moći vidjeti kako ih mijenja maska. Ukoliko će pojedini posjetitelji željeti potpuno transformirati u druge likove na izložbi, to će im biti omogućeno u pojedinim terminima uz profesionalnu šminku.