Apolitični

Devet paraliziranih pacijenta s teškom ozljedom kralježnice ponovno prohodalo nakon revolucionarne terapije!

Tim švicarskih znanstvenika otkrio je možda ključnu stvar koja bi mogla pomoći ljudima s teškim ozljedama kralježnice da ponovno prohodaju.

Devet osoba s kroničnim ozljedama kralježnice ponovno je uspjelo hodati zahvaljujući mješavini elektrostimulacije i intenzivne fizikalne terapije, pokazali su rezultati nove švicarske studije. Svi navedeni pacijenti patili su od teške ili potpune paralize kao posljedice oštećenja leđne moždine. Tijekom navedene terapije svi su pacijenti odmah primijetili poboljšanja, a ona su se nastavila ​​i pet mjeseci kasnije.

Nedavna studija znanstvenika iz švicarske istraživačke skupine NeuroRestore, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Nature, identificirala je točne skupine živaca stimuliranih terapijom, koristeći modele na miševima kao početnu točku.

Ključ – specifični neuroni

Živčane stanice koje upravljaju hodanjem nalaze se u dijelu leđne moždine koji prolazi kroz donji dio leđa čovjeka. Ozljede leđne moždine stoga mogu prekinuti lanac signala iz mozga, sprječavajući hodanje čak i kada su ti specifični lumbalni neuroni zapravo netaknuti. Obzirom da nakon određenih ozljeda kralježnice ti ‘hodajući’ neuroni postaju nefunkcionalni, to potencijalno dovodi do trajne paralize nogu.

Prethodna znanstvena istraživanja su pokazala da električna stimulacija leđne moždine može preokrenuti takvu paralizu, ali dosad nije bilo jasno kako se to događa. Neuroznanstvenica Claudia Kathe sa Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju Lausanne (EPFL) i njezini kolege, testirali tehnologiju koja se zove epiduralna električna stimulacija na devet osoba, kao i na spomenutom životinjskom modelu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay