Apolitični

Deutsche Telekom testirao letjelicu za slanje signala za mobitele s ruba svemira

Iako zračne bazne stanice nude brzinu i troškovno su povoljnije od satelita, nije ih jednostavno dizajnirati za duži ostanak u zraku.

Njemačka telekomunikacijska kompanija Deutsche Telekom (DT) napravila je nesvakidašnji test koji bi značajno trebao poboljšati prijem signala za mobitele, no dio stručnjaka upozorava da je sličan pokus Facebooka završio neslavno.

Kako prenosi Reuters, DT je u ponedjeljak iznad Bavarske uspješno testirao zračnu baznu stanicu u Zemljinoj stratosferi. Radi se o inovaciji koja bi telekomunikacijski signal mogla donijeti i u udaljena područja koja je teško doseći putem signala s baznih stanica na kopnu.

Uspješno spajanje

Njemačka telekomunikacijska grupacija u tom je projektu surađivala s britanskim startupom Stratospheric Platforms. Temelj projekta je bespilotna letjelica opremljena antenama, a na visini od 14.000 metara uspješno se spojila sa zemaljskom 4G mrežom.

Zračna bazna stanica svojim signalom pokriva područje u krugu od 100 kilometara, a tijekom testa korisnici na tlu mogli su njezinim signalom obavljati glasovne i videopozive, preuzimati podatke i pretraživati internet na svojim pametnim telefonima.

„Pokazali smo da možemo donijeti brzi internet i povezanost bilo gdje“, izjavio je Bruno Jacobfeuerborn, izvršni direktor tvrtke za održavanje baznih stanica Deutsche Funkturm, podružnice Deutsche Telekoma.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay