Apolitični

Desetljeće u svijetu zabave: Streaming, Disney i Beyonce

Streaming je novo normalno. Svijet televizije, filma i glazbe promijenio se pojavom novog načina konzumiranja sadržaja. Sve je dostupno, uvijek. Napredak internetske tehnologije omogućio je masovan streaming, što je prije desetak godina bilo nemoguće.

Eksplozija streaminga i postupno odmicanje od tradicionalnih rasporeda emitiranja značila je da je televizija napokon postala globalna.

Hollywoodom je od njegova zlatnog doba vladalo pet velikih filmskih studija, Warner, Universal, Paramount, Columbia i Disney. Gledajući današnju zaradu na kino blagajnama, velik je ostao samo jedan. Svaki treći dolar zarađen na američkim kino blagajnama slio se u Disneyjeve džepove.

Američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti, koja dodjeljuje Oscare, i Diskografska akademija koja dodjeljuje Grammyje, zadnjih godina izloženi kritikama da su im nagrade ‘prebijele’ i ‘premuške’, intenzivno povlače poteze koji bi trebali pridonijeti raznolikosti nominiranih i laureata.

U svijetu pop glazbe nije više dovoljno imati raspon glasa od više oktava poput Mariah Carey, morate imati modni brend, prodavati kozmetiku ili biti na filmu. Beyonce je diva dekade, postala je prva Afroamerikanka kao glavna izvođačica na najvećem američkom festivalu Coachelli, glumila je u novom izdanju “Kralja lavova” i dvaput nastupila u poluvremenu Super Bowl. Ali ima i vlastiti modni brend Ivy Park, a njezin album i film “Lemonade” iz 2016. osvojio je gotovo sve nagrade koje je mogao.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Pixabay