Apolitični

Deset najstarijih hramova svijeta – 1. dio

   by  justin_vidamo

Mate Pocrnjić

Vjerojatno ste se mnogo puta pitali koji su najstariji hramovi svijeta? Gdje su sagrađeni i u kojem vremenu? U ovom članku zaista možete puno toga naučiti i saznati. Hramovi se mogu definirati kao strukture koje služe za unapređivanje duhovnosti razvijanja i širenja vjere. Ove građevine nalaze se diljem svijeta u različitim zemljama i potječu iz različitih razdoblja. Drevni hramovi koji se nalaze na ovoj listi najstarijih hramova svijeta sagrađeni su tisućama godina prije religija koje se dan-danas prakticiraju i smatraju se najstarijim strukturama koje je čovjek ikad sagradio. Najčešće nam služe kao podsjetnik na nekadašnje drevne civilizacije i neka prošla vremena.

1. Hram Gobekli Tepe

Prvo mjesto najstarijeg hrama na svijetu zauzima Gobekli Tepe. Ovo drevno svetište smješteno je u jugoistočnoj Turskoj. Gobekli Tepe izgrađen je na uzvisini brežuljka kako bi se mogao što bolje prezentirati te biti vidljiv sa svih okolnih točaka gledišta. Objekt je kružna megalitna građevina kojoj su zidovi građeni od neobrađenog kamena. Ovo drevno mjesto izgradili su lovci 10.000 godina prije Krista čineći ga tako najstarijim kultom za prinos žrtvi koje je čovjek izgradio. Pretpostavlja se da je ovaj hram nastao prije upotrebe prvih materijala poput keramike i da je nastao prije točka pa čak i prvih znakova pisma.

   by  tonynetone 

2. Hypogeumov hram

Hypogeumov hram jedini je podzemni hram na svijetu, sagrađen na otoku Malti. Hramski kompleks sastoji se od dvorana, odaja, hodnika i prolaza isklesanih u stijeni. Smatra se prvim svetištem, a poslije je utvrđeno da je riječ o nekropoli. Podijeljen je u tri razine, od višeg nivoa koji je nastajao između 3.600 i 3.300 g. pr. Kr., srednjeg nivoa koji je nastajao između 3.300 i 3.000 g. pr. Kr. te nižeg nivoa koji je nastajao između 3.150 i 2.500 g. također pr. Kr. U nižem nivou ovoga kompleksa smješten je prostor sobe na dubini od deset metara. Ovom hramu dozvoljen je samo određeni broj posjetitelja, a na ulaznicu zna se čekati i po tjedan dana.

   by  damiandude

3. Hagar Qim i Mnajdra

Kompleks Hagar Qim smješten je na samome vrhu brda uz južni rub otoka Malte, dok je kompleks hramova Mnajdra udaljen nekih 600 metara od prethodnog kompleksa. Hagar Qim čini glavni hram s tri dodatne megalitske strukture, prosječne visine od 7 metara i težine do 20 tona.Kompleks Mnajdra također se sastoji od tri hrama izgrađena između 3.600 i 3.200 godina pr. Kr. Mnogi predmeti pronađeni na ovim lokacijama upućuju na hramove koji su se koristili u religiozne svrhe.<

   by  aburt

4. Hramovi Ggantija

Na otoku Gozo sagrađeni su prapovijesni kompleksi hramova pod imenom Ggantija. Sagrađeni su između 3.600 i 3.000 godina pr. Kr. te su jedni od najstarijih megalomanskih hramova u nizu na otoku Malti. Ova drevna građevina sastoji se od dva hrama koja su smještena jedan do drugog. Pronalazak brojnih figurica i kipova ukazuje da su hramovi najvjerojatnije bili svetišta kulta plodnosti. Hramovi na Malti jedni su od najstarijh hramova u Europi; smatra se da su čak stariji i od Stonehengea i egipatskih piramida.

   by  larrylurex

5. Stonehenge

Stonehenge je jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta i struktura svijeta. Ova kružna građevina golemih kamenih blokova nalazi se u jugozapadnoj Engleskoj. Stonehenge je kreirala drevna kultura koja nije ostavila ni jedan pisani zapis, zbog čega se veoma malo o njoj zna. Dokazi potvrđuju da je kameni spomenik podignut 2.500 godina pr. Kr. Kamenje je vjerojatno doneseno iz kamenoloma koje je 40-ak kilometara udaljen od Stonehengea. Još uvijek nije poznata svrha ove samostojeće skulpture, ali pretpostavlja se da je nekada ovaj hram imao ulogu ceremonijalnog ili vjerskog središta.

 

   by  _Hadock_

Više u kategoriji: arhitektura
M. Pocrnjić, mag. ing. arh.