Apolitični

Deset europskih filmova u konkurenciji Međunarodnog programa 68. Pule

U Međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se natjecati deset recentnih naslova europske kinematografije, a među njima su i tri manjinske hrvatske koprodukcije.

Od njih se posebno ističe Baksuzno bubanje ili bezumni pornić rumunjskog redatelja Radu Judea, pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru. Film preispituje osudu i predrasude konzervativnog društva nakon slučajno objavljenog porno uratka jedne profesorice. Od manjinskih koprodukcija u program je uvrštena i drama Moje jezero albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga te nastavak velikog regionalnog akcijskog hita Južni vetar 2:Ubrzanje srpskog redatelja Miloša Avramovića koji će u Puli doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Osim tri spomenute manjinske hrvatske koprodukcije za nagrade će se boriti još sedam novijih europskih naslova koji su svoje svjetske premijere imali na festivalima u Cannesu, Veneciji, Varšavi, Moskvi, Göteborgu i Zürichu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay