Apolitični

Delmati pobijedili Rimljane s visokih 5:2

U okviru manifestacije „Dani Alke i Velike Gospe” u Sinju je u nedjelju, 31. srpnja 2015. g. održan Dan antike – Utakmica Delmata i Rimljana, koji je organizirala Turistička zajednica grada Sinja i udruga „Gaj Laberije”
Delmati pobijedili Rimljane i to na Trgu dr. Franje Tuđmana kada je upriličena nogometna utakmica kojom se posjetiteljima htjelo ukazati na to da je baš Cetinska krajina kolijevka nogometa.
Osim članova udruge „Gaj Laberije” u programu su sudjelovale i žudije iz Imotskog, gladijatori, antičke plesačice, Sinjske mažoretkinje, žongleri s vatrom te članovi udruge „Stari zanati” iz Koprivnice.

Delmati bolji Rimljana


Svečana povorka, na čelu s carem Dioklecijanom okupila se kod hotela Alkar, odakle su krenuli u mimohod ulicama grada. U Vrličkoj ulici, ispred Stele Gaja Laberija održan je prigodni govor, a potom se svečana povorka prošetala sinjskom Pijacom te Glavičkom ulicom. Po dolasku na Trg dr. Franje Tuđmana car Dioklecijan je izvršio smotru legionara koji su stigli iz Imotskog.
Prigodne darove i zahvalnice za 10 godina sudjelovanja na manifestaciju su dobili Ivan Bulj, Robert Santo, Stipe Vukasović-Lončar, Ante Križanac i Zvonko Kovačević. Potom je slijedila nogometna utakmica u kojoj su svoje nogometno umijeće iskazali Delmati i Rimljani. Uz veliku pomoć publike, koja je za njih dala 4 gola, Delmati su pobijedili Rimljane s visokih 5:2.
Osim nogometa, posjetitelji su uživali u nastupu trbušnih plesačica, koje su pod vodstvom Ines Miočić izvele jednu solo i jednu grupnu točku, nastupu Sinjskih mažoretkinja, borbama gladijatora te kao završnicu žonglere s vatrom i završni vatromet.


Na kraju večeri za gledatelje je organizirana nagradna igra.
Pokrovitelji manifestacije su Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, grad Sinj i Turistička zajednica grada Sinja.
Idući Dan antike u Sinju održat će se 30. srpnja 2017. godine.