Apolitični

Deepfake video: “Zastrašujuće impresivno”, pogledajte Bezosa i Muska u Zvjezdanim stazama

Oni koji ne poznaju Bezosa i Muska teško bi mogli primijetiti da je riječ o deepfake videu, napravljenom uz pomoć tehnologije i umjetne inteligencije.

Jedna od vrućih tema u tehnologiji jest umjetna inteligencija i njezina primjena, odnosno treba li je ograničiti kako se ne bi iskorištavala u negativne svrhe. O tome raspravljaju i zakonodavna tijela u SAD-u i na razini Europske unije, ali neki konkretan zakon ili pravila još nisu doneseni jer je riječ o kompleksnom problemu.

Naime, regulativnom se ne želi sputati i ograničiti razvoj umjetne inteligencije, no nužno je spriječiti da npr. tehnologiju prepoznavanja lica koja je bazirana na AI svatko primjenjuje kako želi jer se time narušava privatnost. Također, velik su problem i tzv. deepfake videozapisi u kojima se na postojeće videozapise postavljaju lica drugih osoba. Problem je što takvi videozapisi izgledaju tako realno da je teško razlikovati lažna videa od stvarnih.

Koliko deepfake videozapisi mogu biti realni, možemo vidjeti i na videu koji se ovaj tjedan pojavio na YouTubeu i u kojem Elon Musk i Jeff Bezos “glume” u Zvjezdanim stazama.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay