Apolitični

Deepfake rat u opasnom zamahu

Počeo je vrlo opasan rat izmišljenim vijestima vezanim za napad Rusije na Ukrajinu ili kako ga oni zovu specijalna vojna operacija. Sada je to postala i operacija u virtualnom prostoru korištenjem Deepfake tehnologijama.

Kako ističu iz tvrtke Meta, koja upravlja Facebookom, Instagramom i WhatsAppom otkriven je jedan takav video koji prikazuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji poziva „na predaju“. Obmanjujući video presrela je Meta prilično brzo, tvrde iz kompanije, ali očito je da naširoko kruži Facebookovom ruskom  inačicom VKontakte.

“Ranije danas, naši su timovi identificirali i uklonili duboki lažni video u kojem se tvrdi da prikazuje predsjednika Zelenskog kako daje izjavu koju nikada nije učinio. Pojavio se na navodno kompromitiranoj web stranici, a zatim se počeo prikazivati na internetu”, istaknuo je Nathaniel Gleicher, šef sigurnosti i sigurnosnih politika tvrtke Meta.

Rat u virtualnom prostoru se rasplamsava, a ovaj prvi deepfake video pokazuje da se traže načini za širenje lažnih vijesti i sigurno je da će ih biti sve više i više.

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay