Apolitični

Deblja li vino?

U trenutku kada odlučimo skinuti pokoji kilogram viška, poznato je da se najprije odreknemo konzumacije alkohola pa čak i one čaše vina iza ručka. No jeste li se zapitali koliko zapravo deblja jedna čaša vina?

Ako muškarci koji svakodnevno konzumiraju vino u razumnim količinama, naravno, odluče vino zamijeniti vodom, izgubit će pokoji kilogram. Stoga se s pravom postavlja pitanje – deblja li vino. Odgovor je sljedeći – vino daje energiju!
Naime, hranjive energetske tvari stvaraju određenu količinu energije koja se iskazuje u kalorijama odnosno u kilokalorijama. Ovisno o količini alkohola i koncentraciji šećera, vina imaju različitu količinu kalorija. Primjerice, jedna litra crnog vina, udjela alkohola od 9%, sadrži 540 kcal. U litri crnog vina s 12% alkohola pronaći ćete 690 kcal. Bijelo vino s udjelom alkohola od 11%, u jednoj litri sadrži 700 kcal, a najkaloričnije je aromatično vino koje u jednoj litri sadrži čak 1520 kcal.

 

Vino se u ljudskom organizmu različito razvija. Mnogo je faktora koji utječu na unos kalorija; ovisno o dnevnom vremenu, je li se popilo na tašte ili nakon obroka, uz kakav obrok se konzumira, i sl. Istraživanja su davno pokazala da povećanje tjelesne težine ne ovisi o količini unesene energije, već o kvaliteti i kvantiteti hrane.
Ukoliko uz obrok popijete veću količinu vina (više od 3 čaše), zasigurno možemo govoriti o povećanju težine. No ako ste u svojoj konzumaciji umjereni i vino uzimate kao zamjenu za jedan dio obroka koji se trebao pojesti, doći će do smanjenja težine jer se vinom jedan dio energije sadržane u hrani kompenzira.

Ako ipak pretjerate s vinom za ručak, preporučamo da pospješite potrošnju energije poboljšanjem cirkulacije zraka (skinite jaknu, raskopčajte košulju, otvorite prozor ..) ili povećajte tjelesnu aktivnost.
Starije osobe teže apsorbiraju hranjive tvari u crijevima te tako lakše podnose „kapljicu više“ od mlađih osoba.

Stoga vam na kraju preporučamo da ne brojite kalorije. Pravilno rasporedite hranjive energetske tvari prema kvaliteti unesene hrane i nećete morati brinuti o tjelesnoj težini.

Više na : www.vinoteka-viola.com
P. Mimica mag.ing.agr.