Apolitični

DARKWEB: Hrvatima je ovaj dio interneta posebno zanimljiv, najviše ga pretražuju u Europi…

Većina korisnika interneta u nekom je trenutku čula za dark web odnosno “mračnu stranu interneta” koja je nevidljiva klasičnim pretraživačima i od onoga tko želi na nju prijeći zahtjeva ipak malo veće znanje. Za većinu je dark web povezan s kriminalom, sumnjivim aktivnostima i ilegalnim sadržajima, a često se tamo mogu pronaći stranice koje se bave prodajom ukradenih podataka, lažnih putovnica pa čak i droge ili oružja.

No, kome su te stranice najzanimljivije? Kako bi to otkrili tvrtka Reboot SEO koristila je alat za online analitiku Ahrefs kako bi utvrdila koliko se u pojedinim zemljama pretražuju pojmovi vezani uz dark web. Obuhvatili su zemlje u Europi i SAD, a podatke o broju pretraga usporedili su s brojem korisnika u svakoj zemlji, kako bi se dobio usporediv broj.

Podaci koje su dobili zaista su zanimljivi. Naime, od 33 zemlje koje su bile uključene u istraživanje, na vrhu se našla – Hrvatska. Prema Rebootovim podacima, na 100 tisuća korisnika dolazi 1083 pretrage koje uključuju pojmove povezane uz dark web. Kako navode, dark web zločini u Hrvatskoj porasli su za 31% u posljednjih nekoliko godina, a ukupno je bilo 30.450 online pretraživanja do ove godine.

Slijede Češka, Irska, Mađarska i Rumunjska. Treba istaknuti kako u trenutku provođenja istraživanja, u njega nisu uključene Ukrajina i Rusija.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay