Apolitični

Dario Cebić – pobjednik velikog međunarodnog natjecanja iz kompozicije

Dario Cebić pobjednik je velikog međunarodnog natjecanja iz kompozicije

Dario Cebić dobitnik je 1. nagrade na međunarodnom natjecanju iz kompozicije 15° ConcorsoInternazionale di Composizione u Bariju.
Mladi hrvatski umjetnik, glazbeni pedagog i skladatelj Dario Cebić, pobjednik je jednog od najvećih svjetskih natjecanja iz kompozicije koje se ove godine 15. put održalo u Bariju – „15° Concorso Internazionale di Composizione”. Cebić je uvjerljivo pobijedio sa skaldbom „Sonata No. 2” za violinu solo, dok je 2. mjesto osvojio Hu Zhixuan iz Kine, a 3. mjesto Stefania Rubini iz Italije.


Međunarodna komisija sastavljena od uglednih profesora: Violeta Dinescu (Universität Oldenburg, Njemačka), Nicola Scardiacchio (Conservatori Lecce), Giuseppe Gigante (Conservatori Bari), Grazia Salvatori (predsjednik natjecateljske komisije) te Titti Dell’ Orco (profesor), jednoglasno je prvo mjesto dodijelila mladom hrvatskom skladatelju.
Cebić je doktorski studij iz glazbenih znanosti završio u Grazu na „Universitätfür Musikunddarstellende Kunst Graz” nakon čega je završio postdiplomski studij kompozicije na „Universitätfür Musikunddarstellende Kunst” u Beču te specijalizaciju iz glazbenih znanosti i analize na „Hochschulefür Musik Hanns Eisler” u Berlinu.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u Beču, specijalne nagrade na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u New Yorku 2013. i 2014. godine, specijalne nagrade na Međunarodnom natjecanju u Velikoj Britaniji, 2. nagrade Hrvatskog sabora kulture 2012. godine, poticaja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, nagrade „Composition prize” 2011. godine, 1. nagrade na „International Composition Competition Inter Artia” 2014. i 2015. godine, 2. nagrade za filmsku glazbu na „Foudoulis International Composition Competition”, 1. nagrade na „International Composition Competition Inter Artia” 2014. i 2015. godine, 2. nagrade na „Volos International Composition”, 1. nagrade u Italiji, na velikom međunarodnom glazbenom natjecanju Amigdala International Music Competition „Giuseppe Raciti” Award, dobitnik je priznanja Zagrebačke županije 2014. godine, za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, nagrade „Europske i svjetske folklorne asocijacije” 2015. godine, 2. nagrade na velikom međunarodnom natjecanju „Egidio Carella” 2016. godine (1. nagrada nije dodijeljena) te prestižne međunarodne nagrade za umjetnika godine „Artist of the Year 2014.” koja mu je dodijeljena od strane International Art Society & Academy.
Profesor Cebić do sada je skladao 11 simfonija, a njegove skladbe izvode se diljem svijeta. Tako su u posljednjih mjesec dana njegove nove skladbe praizvedene na Muzičkim Akademijama u Torinu, Grazu i Beču, a skladba koja je praizvedena u Bristolu (Engleska) postigla je veliki međunarodni uspjeh.