Apolitični

Danski epidemiolog tvrdi: “Šveđani su razvili dovoljno velik imunitet krda i za njih je epidemija možda završila”

Švedska strategija imuniteta krda u borbi protiv pandemije novog koronavirusa, koju je većina svjetskih stručnjaka kritizirala, odnedavno bilježi sve bolje rezultate. U međuvremenu, ostale europske zemlje pripremaju se za drugi val pandemije.

Jedan od najistaknutijih danskih epidemiologa smatra da je Švedska na pragu zaustavljanja epidemije jer je postigla dovoljno visoku razinu imuniteta krda na COVID-19 među svojom populacijom. Iako ona nije dosegnula klasičnih 60 posto, Kim Sneppen, profesor biokompleksnosti na Institutu Niels Bors u Kopenhagenu, smatra da je dovoljna da zaustavi novi val epidemije.

Postoje naznake da su Šveđani stekli razinu imuniteta na tu bolest, koja je, zajedno s epidemiološkim mjerama koje su na snazi tamo, dovoljna da obuzda njezino širenje, istaknuo je Sneppen za danski list Politiken.

Švedska ima prosjek od 23 slučaja novozaraženih na milijun stanovnika u posljednjih tjedan dana, dok primjerice Danska ima 61 slučaj novozaraženih na  milijun stanovnika te su njezine brojke trenutačno gore nego u travnju.

Istovremeno, Sneppen priznaje da je Švedska pretrpjela znatno višu stopu smrtnosti od COVID-19, odnosno gotovo 5900 preminulih, u odnosu na 635 u Danskoj.

To je cijena koju su platili. S pozitivne strane gledano, oni su možda gotovi s epidemijom, dodao je Sneppen.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay