Apolitični

Dani oca Ante Gabrića

Bogatim programom kroz četiri dana, od 26. veljače do 1. ožujka 2015. g., Grad Metković obilježava stotu godišnjicu rođenja najpoznatijeg hrvatskog misionara i Metkovca, oca Ante Gabrića.

Podsjetimo se ukratko, otac Ante Gabrić hrvatski je katolički svećenik, isusovac, misionar, sluga Božji. Rodio se u kršćanskoj obitelji 1915. g. kao osmo dijete. Primljen je u isusovačko sjemenište u Travniku 1926. g., gdje je maturirao 1933. g. Iste godine primljen je u isusovački novicijat; položio je isusovačke redovničke zavjete i studirao filozofiju u Italiji.
Krajem 1938. g. odlazi kao misionar u Indiju, uči engleski i bengalski jezik, a u misiji Bošonti, zaređuje se za svećenika 1943. g. Posvećuje se misionarskom radu, pomaže ljudima u teškoćama, organizira rižinu banku, osniva male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice. Za prognane iz društva, osnovao je dom, a za djecu smještaj. Pomaže u gradnji koliba, nasipa i putova te organizira prehranu školske djece. Talentiranu djecu slao je na dodatno školovanje, a dobro je istaknuti da je osnovao misijsku postaju „Maria Polli” u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliju danas nosi ime “Father Ante Gabrić” (hrv. Otac Ante Gabrić). Dodajmo kako je i surađivao s Majkom Terezom.
Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti, a pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji „Mariapolli”. Na sprovodu je bilo oko 20.000 ljudi, katolika, muslimana i hindusa. Pokopan je sa šakom neretvanske zemlje iz Metkovića i bočicom Jadranskog mora. Pokrenut je postupak proglašenja blaženim i svetim.

D. Šabić