Apolitični

Dani Luke Botića posvećeni Josipu Jurju Strossmayeru

Ovogodišnje, šesto izdanje kulturno-edukativne manifestacije „Dani Luke Botića” posvećeno je biskupu, teologu, kulturnom djelatniku i meceni Josipu Jurju Strossmayeru povodom 200. obljetnice njegova rođenja.
Ove godine je organizator manifestacije Udruga za revitalizaciju sela Opor – Botići u suradnji s đakovačkim Književnim krugom i đakovačkim ogrankom Matice hrvatske.
U čast Strossmayeru, a u sklopu trodnevne Botićeve manifestacije, u čijim serijama ćemo moći nazočiti 12., 19. i 20. kolovoza u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, priređena je izložba, predavanje te književna i glazbena večer.
Prvi manifestacijski dan, 12. kolovoza, prigodnom izložbom naslova „Mecenatski rad biskupa Strossmayera”, dr. sc. Tonči Šitin će otvoriti 6. „Dane Luke Botića”. U izložbi će biti prikazani radovi autora za što ga je inspirirao biskup i mecena, a u čijoj službi je bio i Luka Botić, Josip Juraj Strossmayer. Manifestacija počinje u 20 sati.
Tjedan dana nakon otvaranja manifestacije, 19. kolovoza, na istom mjestu i u isto vrijeme, u dvorcu u K. Lukšiću u 20 sati, predviđena je književna večer lokalnih, kaštelanskih ljudi od pera koju će dodatno uveličati glazbeni program u kojem sudjeluju Josip Molnar i Sanja Hajduković iz Đakova.
Nakon književno-glazbene večeri u sklopu manifestacije slijedi predavanje. Čast da zatvori manifestaciju 20. kolovoza pripala je dr. sc. Hrvojki Mihanović Salopek koja će govoriti o Josipu Jurju Strossmayeru u predavanju naslova „Strossmayer i Bugari”.
Ako vam vrijeme dopusti, jedino što vam možemo kazati jest da posjetite barem jedan od tri manifestacijska dana, manifestacije „Dani Luke Botića”!

O Luki Botiću

Luka Botić nije imao dug životni vijek. Napustio je ovozemaljski život uslijed zdravstvenih tegoba koje nije mogao izliječiti u dobi od trideset i tri godine, no iako mlad, za života je ostavio vrlo upečatljiv biljeg na hrvatsku književnost.
Pamtit će se njegova stoljeće i pol stara, djela koja se još uvijek rado čitaju poput:
– „Pobratimstvo” – pripovijest u stihu
– „Bijedna Mara” – spjev
– „Petar Bačić” – spjev
– „Dilber Hasan” – proza.
Napomenimo kako Luku Botića književnici smatraju začetnikom hrvatskog romantičnog epa.

Više u kategoriji: kultura, život
Foto: Facebook
Jelena Perko, mag. oec.