Apolitični

Dani fotografije u Makarskoj

U sklopu manifestacije Foton / 6. Dani fotografije u Makarskoj koja traje od 27. do 29. studenoga, udruga Foton će na tri lokacije u Makarskoj predstaviti tri autora posve različitih tema i stila. Uz izložbe domaćih autora Rikarda Škorlića i Darka Brkulja, svoje radove će predstaviti i Marina Paulenka, mlada aktivna fotografkinja koja nezaustavljivo stvara te vodi različite umjetničke projekte. Jedan od tih projekata je danas izrastao u jedan od najvećih festivala fotografije u ovom dijelu Europe – Organ Vida, koji se održava jednom godišnje u Zagrebu.
Foton će biti otvoren izložbom Izlasci/Odlasci Darka Brkulja u GaleRici u petak, 27. studenoga u 19 sati. Izlasci/Odlasci govore o odlascima mladih iz Makarske. Meditacije o vrijednosti o(p)stanka u gradu pod Biokovom, u kojem je sve manje sadržaja za normalan život. Čak 63 fotografije prate imaginarno putovanje Sunca po istočnom horizontu i popraćene su poetskim zapisima nastalim za vrijeme snimanja. Na poleđini svake fotografije upisan je datum i sat njenog snimanja. Nakon otvaranja/zatvaranja izložbe svim posjetiteljima/gostima GaleRice fotografije se poklanjaju da ih „raznesu na sve četiri strane svijeta”, i tim završnim činom djelić svog grada zauvijek odnesu. Darko Brkulj makarski je site specific umjetnik, rođen 13. ožujka 1977. godine u Makarskoj. Živi i radi u – Makarskoj. Radi u mediju teksta, fotografije, videa, instalacije, performancea. Objavio dvije knjige poezije.
U Gradskoj galeriji Antuna Gojaka u subotu, 28. studenoga, u 19 sati, bit će otvorena izložba Marine Paulenke pod nazivom Drugi dom, intrigantni projekt u kojem autorica na suptilan način promišljeno pristupa temi i konceptu zatvora. Radi se o ženama koje su zatvorene u ženskoj kaznionici u Požegi, jedinoj instituciji takve vrste u Hrvatskoj gdje danas svoju kaznu odslužuje 115 žena. Paulenka se koristi analognim fotoaparatom srednjeg formata, slavnim japanskim Mamiyu RB67 pomoću kojeg secira prostor u kojem su zatvorenice prisiljene služiti svoju kaznu. Umjesto otkrivanja njihovog identiteta, ona nam otkriva atmosferu i detalje prostora koji je postao njihov privremeni dom – bez prava i izbora one su prisiljene dijeliti upravo taj prostor, upravo s drugim zatvorenicama, daleko od obitelji i normalnog života. Zatvor je možda njihov drugi dom, ali kroz fotografije publika polako prolazi i iščitava težinu i tugu koja potvrđuje kako je to jedini dom koji te zatvorenice trenutno imaju.
Marina Paulenka rođena je 1985. u Vinkovcima. Godine 2010. završila je diplomski studij grafičkog dizajna pri Grafičkom fakultetu u Zagrebu, a u lipnju 2015. diplomski studij fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Godine 2013. nagrađena je Posebnom rektorovom nagradom, a 2014. Dekanovom nagradom za akademsku izvrsnost. Godine 2014. u sklopu Mjeseca fotografije u Ljubljani, na Photonic Moments Portfolio Reviewu, osvojila je prvo mjesto za najbolji portfolio. Godine 2015. nominirana je za međunarodnu nagradu Essl Art Award CEE i Nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost THT@MSU. Fotografije su joj objavljivane u izdanjima časopisa i tjednika Zarez, Tvrđa, Quorum, itd. Od 2006. izlaže samostalno i na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a i HDD-a.
U nedjelju 29. studenoga u 19 sati, u Pivnici Pivac Foton izložbom Usputne nijanse bit će predstavljeni radovi domaćeg autora Rikarda Škorlića. Izložba je presjek njegovog digitalnog skitam i slikam foto života u crno-bijeloj tehnici. Škorlić je do sada sudjelovao u grupnim izložbama; 2004. Planinarsko društvo „Mosor”, Split – godišnja izložba, 2006. Gradski muzej Makarska, Foto klub Osejava – Makarska, 2008. Gradska galerija Antuna Gojaka, Makarska.
Više u kategoriji: Kultura; Foto
Izvor i foto: makarska-post.com
D. Šabić, mag. nov.