Apolitični

„Dani Dioklecijana” u najlipšem gradu na svitu

Foto: dalmacijanews.com

Ljetne splitske manifestacije raznolikog su stila i karaktera, od glazbenih festivala, izložbi slika, promocija filmova i premijera, do različitih športskih i rekreativnih aktivnosti, igara i susreta. Ova turistička sezona u gradu pokazuje poveći priljev mlađih gostiju iz dosad manje poznatih emitivnih država poput Finske, Švedske, Norveške i drugih sjevernih zemalja, što pokazuje da je Split pogodio „u sridu” kada je riječ turističkom ulaganju i pripremi za sezonu. Krenula je još jedna vrlo zanimljiva i povijesno atraktivna manifestacija „Dani Dioklecijana” koja  vraća Split u vrijeme kada je gradom koračao slavni rimski car Dioklecijan. Posebnost ozračja je u tome što se na gradskim ulicama i trgovima postrojavaju rimske legije, a car Dioklecijan zajedno s povorkom rimskih legija i kočijama prolazi Rivom i Peristilom gdje Dioklecijanovi suvladari zajedno s obitelji pozdravljaju okupljene.

 

U to vrijeme gradom će odzvanjati zvuci fanfara, bubnjara i rimske glazbe. Kada „Dani Dioklecijana” okupiraju ovaj mediteranski grad u njegovom središtu, na trgovima i ulicama uz zabavljanje uličnih zabavljača, moći će se uživati i u bogatoj gastro ponudi iz povijesnog vremena cara Dioklecijana, te u koncertnom i plesnom programu.

Ovo je izvanredna povijesna slikovita i kostimirana scenografska fešta, dobro došla za svakog tko se u to vrijeme nađe u „najlipšem gradu na svitu”. A kako to sve skupa izgleda, pogledajte u video prilogu i uživajte!
Više u kategoriji: Kulturna baština; Turizam
Foto: visitsplit.com
D. Šabić, mag. nov.