Apolitični

Dani Alke i Velike Gospe kulturno sjaje do 5. rujna

Grad Sinj i Cetinska krajina vas zaista zavode svojom bogatom kulturom i stoljetnom tradicijom. Muzeji, galerije, prirodne ljepote, stara gradska utvrda, Kamičak, gastronomija, znamenitosti, alka, Velika Gospa, svetište, planinski, riječni i lovni turizam, Cetina i tomu slično, mogli bi nabrajati do dna lista. No sve ovo možete čarobno doživjeti posjetom gradu vitezova, alkara, dobrih ljudi velikog srca koje s neba u svakom trenutku čuva i oplemenjuje Čudotvorna Gospa Sinjska. Velika uvertira u zajedničko druženje sa Sinjanima kreće skorašnjim otvaranjem kulturnog ljeta. Naime, u petak 24. srpnja svečano se otvaraju Dani Alke i Velike Gospe. To je prigodni kulturno-zabavni program sa središnja dva događaja, Sinjskom alkom koja ove godine obilježava svoju tristotu obljetnicu i blagdan Velike Gospe, kao zaštitnice ovog kraja, koji se tradicionalno obilježava 15. kolovoza velikim misnim slavljem i svečanom procesijom. U prvom danu otvaranja prigodnog sinjskog kulturnog ljeta očekuje nas nekoliko zanimljivih događanja.

Već od 19 sati u Alkarskim dvorima održat će se izložba Likovne kolonije „Dani galerije Plamenac” na kojoj će se prezentirati radovi niza renomiranih slikara i kipara. Umjetnici poput Kazimira Hrste, Josipa Marinovića, Tomislava Kršnjavog, Mira Vuce te Josipa Botterija Dinija prezentirana djela izradili su motivirani alkom, Velikom Gospom, kao i običajima ovog junačkog kraja.
Svečanost otvaranja kulturnog programa „Dani Alke i Velike Gospe” dogodit će se na Trgu Kralja Tomislava nakon čega će oko 21 sat na Trgu dr. Franje Tuđmana Cetinjani i njihovi gosti, a najavljen je veći broj njih, uživati u gastronomskim delicijama, kulturnoj baštini i glazbi slavonskih ravnica Grada prijatelja, Vukovara. Lijepo je od grada Vukovara što sa srcem i ljubavlju daruje glazbenu manifestaciju viteškom Sinju kao prigodni kulturni i glazbeni susret umjetnika koji godinama zbližavaju ova dva povijesna hrvatska grada.
Sinj će ugostiti mnoge posjetitelje, turiste, putnike i prijatelje alke ne samo prvog dana svečanog otvaranja Dana Alke i Velike Gospe, već i tijekom cijelog kulturnog ljeta koje će potrajati do 5. rujna, ove godine s posebnim ozračjem povodom 300. obljetnice Čudesne obrane Sinja uz zagovor Gospe Sinjske.
Više u kategoriji: kultura, kulturna baština
Foto: visitsinj.com
D. Šabić, mag. nov.