Apolitični

Danas  blagoslov obnovljene crkve u Gornjoj Podstrani

Danas  blagoslov obnovljene crkve u Gornjoj Podstrani, čija je ukupna investicija obnove  iznosila 2.5 milijuna kuna prenosi portal Dalmacija News
Splitsko – makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će u nedjelju euharistijsko slavlje za vrijeme kojega će blagosloviti obnovljenu crkvu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Gornjoj Podstrani. Ta je crkva samo jedan od sakralnih objekata u čiju obnovu je ova općina uložila znatna sredstva.
Crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije novovjekovno je zdanje koje je doživjelo nekoliko velikih preinaka. Prvi pisani spomen o njoj potječe iz 1625., razdoblja u kojem je crkva bila manja, skromnija i imala samo tri oltara.Rastom broja župljana i crkva se širila, danas je u njoj pet mramornih oltara kasnobarokne izradbe.

Blagoslov obnovljene crkve u Gornjoj Podstrani

Vrijeme je učinilo svoje i crkva je trebala hitnu obnovu. Obnova crkve je podijeljena u četiri faze, a prve tri su privedene kraju kroz tri godine. Tada je uslijedilo iznenađenje, u unutrašnjosti crkve ispod bijelih zidova, nalazile su se prekrasno oslikane freske. Nakon toga je uslijedila obnova crkvenog interijera.
Za kraj je ostala još četvrta faza, obnova oltara, ali je crkva nakon višegodišnjeg i mukotrpnog rada, vratila svoj stari sjaj, na radost svih žitelja Podstrane i šire. Ukupna investicija obnove crkve je iznosila 2.5 milijuna kuna.
Sada se žitelji Podstrane mogu podičiti najvećom crkvom u Poljičkoj republici s predivnom panoramom. A danas će Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvoditi euharistijsko slavlje za vrijeme kojeg će blagosloviti obnovljenu crkvu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije i tako iznova vratiti zasluženi sjaj ovoj starici.