Apolitični

Dan sigurnijeg interneta u Splitu

Dan sigurnijeg interneta u Splitu, obilježen  u hotelu President u kojem su sudjelovali učenici osnovnih škola grada Splita. Prisjetimo se ukratko kako se kod nas i u  svijetu  ove  godine obilježio  Dan sigurnijeg interneta pod motom „Daj svoj doprinos za bolji internet”. Dan sigurnijeg interneta, dobra je prigoda progovoriti o sigurnoj i odgovornoj uporabi interneta i mobilnih uređaja, s posebnim naglaskom na zaštitu djece i mladih kako bi se pokušalo osvijestiti društvo na odgovornu uporabu modernih komunikacijskih tehnologija.
Aktivnosti koje se provode diljem svijeta na ovaj dan nastoje uključiti što više učenika te ih osvijestiti o pitanjima sigurnosti na internetu. Bitno je istaknuti da je pitanje sigurnosti djece i mladih na internetu teško osigurati bez adekvatnog sagledavanja i podizanja razine znanja onih koji ih trebaju poduprijeti i zaštititi, nositelja odgovornosti, a to su prvenstveno roditelji. Stoga je agencija  HAKOM ovom prilikom predstavila i brošuru namijenjenu roditeljima i djeci.
Ove se godine Dan sigurnijeg interneta prvi puta središnje obilježio  izvan Zagreba, u Splitu, prvenstveno za učenike splitskih osnovnih škola, a program je uključuio predstavljanje HAKOM-ove brošure za roditelje i njihovu djecu te predavanja o sigurnosti i ponašanju na internetu, kao i dvije zanimljive radionice za učenike.

 

Djecu i zainteresirane na početku je prigodnim riječima pozdravio mr. sc. Mario Weber (ravnatelj HAKOM-a), a potom je Gordana Kulišić predstavila  brošure „ Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona”, Gordana Kulišić,. O opasnostima na internetu uz vrlo dobru aktivnost djece i  sudjelovanje u raspravi  govorio je  Roland Lipošinović, a zanimljivo druženje s gledateljima ostvarila je doc. dr. sc. Marija Boban, Sveučilište u Splitu – Pravni fakultet na temu  E – bonton: 3 pravila sigurnog komuniciranja na internetu. od ostalih tema izdvajamo Sigurno korištenje Facebooka, CARNet, Marin Stanić, Predstavljanje aplikacije „Kalkulator privatnosti”, Luka Delonga i Daniela Trutin, HAKOM, te edukativne radionice „Vršnjačko elektroničko nasilje – što ja mogu učiniti?” Ana Marija Španić i Tea Brezinščak, Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreb,  „Ne govoru mržnje na internetu”, ambasadorica kampanje Iva Šulentić, Morana Makovec, Ivana Furlić i Vesna Katalinić, MSPM i Hrabri telefon

Zaključimo kako je  odaziv za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta u Hrvatskoj bio velik i od strane medija, ali i roditelja.

Više u kategoriji: Obrazovanje
Izvor  HAKOM   

Foto: Teo Peričić
D. Šabić, mag. nov.