Apolitični

Dan otvorenih vrata HAZU – u Akademiji se ‘rukuju znanost i umjetnost’

Predstavljajući program ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), njezin predsjednik, akademik Velimir Neidhardt, podsjetio je u srijedu na riječi prvoga predsjednika Akademije dr. Franje Račkoga da se – u Hrvatskoj akademiji ‘rukuju znanost i umjetnost’.

Dodao je kako ga posebice raduje što će HAZU danas posjetiti mnogi učenici i mladi ljudi, među kojima i razred osnovnoškolaca koji su bili na svečanosti, da bi vidjeli neke temelje hrvatskoga identiteta i kulture kao što je dragocjena Baščanska ploča iz 1100. koja resi atrij palače Akademije, i škrinja sv. Šimuna iz druge polovice 14. stoljeća.

Tijekom ovogodišnjega Dana otvorenih vrata članovi i djelatnici Akademije pripremili su oko stotinu različitih događanja – predavanja, prezentacija, izložaba, promocija, radionica, koncerata, projekcija filmova na deset adresa u Zagrebu te u još 13 hrvatskih gradova u kojima djeluju jedinice i zavodi HAZU – Dubrovniku, Trstenom, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Križevcima, Varaždinu, Bjelovaru, Požegi, Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru.

 Glavna poruka ovoga Dana otvorenih vrata je – Znanje je prijatelj uspjeha i na tom tragu je predsjednik Neidhardt skrenuo pozornost posjetiteljima na izložene modele brončanih skulptura “Indijanci” – “Strijelac” i “Kopljanik” počasnoga člana HAZU kipara Ivana Meštrovića čiji originali stoje na ulazu u Congress Plazu u Grant Parku u Chicagu.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay