Apolitični

Makarska: Po drugi put održana gastro manifestacija „Dan biokovskog krumpira”

Drugu godinu za redom Thomas Mravičić (Obrt „Tip Extreme”) organizirao je gastro manifestaciju „Dan biokovskog krumpira”. Makarskom Kalalargom jučer su se proširili mirisi tradicionalnih jela i klapska pjesma na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, među kojima i stranih turista, koji su se ugodno iznenadili mogućnošću da ih besplatno kušaju.


– Ovo je druga godina da organiziramo ovu manifestaciju, a cilj je brendiranje biokovskog krumpira, a još značajnije i kao poticaj mladim ljudima da se počnu baviti poljoprivredom – ekološkom proizvodnjom hrane. Budućnost Hrvatske je simbioza turizma i poljoprivrede, regionalno i sezonski. Kada je sezona šparoga nude se šparoge, a sada je sezona krumpira i moj cilj je promocija i motiviranje ljudi da se više posvete njegovoj proizvodnji.

 Gastro manifestacija

 

Uz krumpir tu je i biokovski kupus pa smo tako posjetiteljima danas ponudili „biokovski lonac” od krumpira, mesa i kupusa, zatim fritule i kruh od krumpira i salatu od svježeg kupusa. Zahvalan sam konobama „Kalalarga” i „Gastro diva” na suradnji, kao i našoj Jadranki Bebi Gaće poznatoj po najboljim fritulama u Makarskoj. Svakako želim zahvaliti i Gradu Makarskoj na štandovima i stolovima za posjetitelje, te nastupu klape „Garbin”, kao i JU Park prirode Biokovo koji su se ove godine pridružili kao partneri manifestacije – rekao je Thomas Mravičić.


Ponuda jela od krumpira uistinu je bila bogata, pa su se tako, osim spomenutog „lonca”, fritula i kruha, mogli kušati prženi biokovski krumpir, cripnja od krumpira, kupusa i pancete, zatim pečeni krumpir s češnjakom, maslinovim uljem i ružmarinom te pirjani biokovski kupus s prošekom. A da je sve bilo uistinu ukusno, posvjedočili su i posjetitelji među kojima i strani turisti koji nisu štedjeli na komplimentima, tako da je sve što je bilo pripremljeno, a riječ je o nekoliko stotina obroka, podijeljeno u vrlo kratkom vremenu. Biokovski krumpir svakako zaslužuje svoje mjesto kao dio gastronomske prepoznatljivosti, čiji je značaj u ukupnoj turističkoj ponudi nezaobilazan, a osobito ako je riječ o ekološkoj proizvodnji na kojoj Mravičić insistira. Da je njegova inicijativa prepoznata i u lokalnim okvirima, svjedoči i činjenica da se i ove godine u manifestaciju aktivno uključila i Javna ustanova Park prirode Biokovo.


Dan biokovskog krumpira događanje je pokrenuto na inicijativu obrta Tip Extreme i njegova vlasnika Thomasa Mravičića kojemu smo mi zbog toga zahvalni jer dokazuje da Biokovo može pružiti puno više od onoga što mi možemo na prvi pogled vidjeti. Javna ustanova Park prirode Biokovo se ove godine pridružila toj inicijativi, a sljedeće godine nastojat ćemo da ta suradnja bude puno veća. To je u stvari vraćanje tradiciji jer nekada su ljudi živjeli na Biokovu i od njega. Ovom akcijom Mravičić pokazuje da Biokovo može biti i izvor prihoda. Na neki način ovo događanje se može uklopiti i na našu akciju „Zasadimo 1000 iznad 1000” koju smo počeli prije pet godina dijeleći vlasnicima biokovskih poljoprivrednih parcela sjemenski krumpir. Počeli smo s 1000, a ove smo godine podijelili čak 3500 kilograma takvog krumpira sorte „red lady”. Među tim korisnicima je i Thomas Mravičić i ova jela koja su danas ponuđena spravljena su upravo od tog krumpira – kazao nam je Velimir Vidak Buljan, ravnatelj JU Park prirode Biokovo.