Apolitični

Damir Žura kao Petar Kružić u povijesnoj bitci na Klisu

Klis sa svojim zidinama i utvrdom s koje se pruža fascinantan pogled na Split i njegovo okruženje priređuje simulaciju povijesne bitke iz 1532. godine kada je ovaj kraj bio posljednja crta obrane od turske moći. Naime, riječ je o dobro pripremljenom turističkom projektu, međunarodnom spektaklu koji privlači sve veći broj turista, potvrđuje nam Damir Žura, predsjednik Povijesne postrojbe Kliški uskoci koji su mozak i temelj organizacije kostimiranog događaja.

Petnaestak minuta od Splita vožnjom do gotovo same kliške utvrde, uz kameru i mikrofon zabilježili smo sjajne fotografije i kadrove s gospodinom Žurom koji je utjelovio poznati povijesni lik Petra Kružića.

Treba napomenuti kako Klis maksimalno podržava promociju svog mjesta, utvrde i svih događaja vezanih uz nju. Tako će se osim uprizorenja povijesne bitke ovog vikenda na Klisu održavati i viteški turniri u mačevanju, turniri u streličarstvu, žongliranje s vatrama, a svi posjetitelji moći će uživati u arhaičnim pučkim napjevima, zvucima dipli, gajdi, bubnjeva i gusala uživo.

Povijesno-scenski spektakl ove godine broji svoju petu izvedbu u kojoj sudjeluje gotovo tristo amaterskih glumaca, a dođe ih vidjeti nešto više od tisuću posjetitelja.
I  vi ste mali dio publike, a dolaskom ste zahvalili  Kliškim uskocima i njihovim prijateljima koji su  za sve nas još jednom izveli  povijesni uskočki boj za Klis.
Nadamo se kako su mnogi prepoznali vrijednost ovog događaja te ga ponudili kao turistički sadržaj koji oživljava Klis, upotpunjava turistički program Dalmacije i tako ojačava povijesnu i baštinsku vrijednost naše zemlje.
Više u kategoriji: turizam, kulturna baština

Korištene snimke iz zraka produkcije AS MEDIA, Split ( Sanda Grgas Prkić)
D. Šabić, mag. nov.