Apolitični

„Ja sam dama” Meri Bauk ponovno na kazališnim daskama

Monodrama „Ja sam dama” Meri Bauk najavljena je bila ove nedjelje 16. listopada u kino dvorani u Dugom Ratu s početkom u 20 sati.

„Ja sam dama” zapravo je svojevrsni presedan u kazališnoj umjetnosti, budući da se radi o prvoj monodrami čiji tekst su isključivo Facebook statusi, točnije objave s društvene mreže. Prema tekstu autorice Meri Bauk, Petar Buljević potpisuje režiju ovoj zanimljivoj monodramu, u kojoj glavnu ulogu tumači dramska umjetnica Ivana Giove Župa, članica Gradskog teatra mladih.

Monodrama „Ja sam dama” nastala je po predlošku statusa i trenutnih misli i osjećanja autorice Meri Bauk koja je svoj Facebook profil shvatila kao svojevrsni ispušni ventil za svakodnevne situacije i razmišljanja. Duhovite i zanimljive impresije i misli Meri Bauk tako su postale književni predložak na koje je nastalo kazališne djelo, prva monodrama u hrvatskom kazalištu nastala isključivo na temelju zapisa s neke društvene mreže.

Statusi i misli Meri Bauk tako pokrivaju različita područja i sfere ljudske svakodnevice, od prava i položaja suvremene žene, preko problematike ženine ranjivosti i osjećajnosti pa sve do krinki koje žene nose kako bi se prilagodile kriterijima društva koje ih okružuje.

Sva svoja razmišljanja i stavove Meri Bauk nesebično je dijelila na svom Facebook profilu, a redatelj Petar Buljević u njima je pronašao inspiraciju za ovaj zanimljivi kazališni komad koji je slavu stekao i u književnom obliku, budući da su nakon proljetne premijere statusi Meri Bauk izdani i knjiškom obliku.

Sarkazam i crni humor nerijetko se susreću na portalima i društvenim mrežama, a Meri Bauk i Petar Buljević otišli su korak dalje te su svoje misli i razmišljanja utjelovili i u kazališnoj monodrami koja je svoju publiku i pozitivne kritike osvojila još u svibnju nakon što je premijerno izvedena.