Apolitični

Dalmatinsko mjesto Karin postalo hit, doseljavaju se ljudi iz Nepala, Dubaija, Egipta, Irana, Kambodže…

U Karinu prava kozmopolitska sredina – Libanonac Isham iz Dubaija, Egipćanin Emad koji je oženio Riječanku, imaju i susjeda iz Irana, kojem dolazi prijatelj iz Kambodže.

Karin kao Manhattan. Prva, Peta, Sedma, Dvanaesta… OK, nisu avenije, već su ulice, no kako se u New Yorku snalaze po centru tako i pod Velebitom. Lako za imena ulica, ali i susjedi su tu kao na newyorškom otoku. Sa svih strana svijeta. U Karinu prava kozmopolitska sredina – Libanonac Isham iz Dubaija, Egipćanin Emad koji je oženio Riječanku, imaju i susjeda iz Irana, kojem dolazi prijatelj iz Kambodže.

S Himalaje pod Velebit Idemo dalje po susjedstvu. Tu su i Nijemci koji su u mirovini mir pronašli uz Karinsko more, mlade Njemice koje žive s mališanima, Englezi, Šveđani, Talijani, Francuzi, Nizozemci… Ima ih sa svih strana, Carlo, Joseph, Hainz, Uwe, Lisa, Cheryl…

U mjestu u kojem zimi živi otprilike 700 stotina ljudi, što je brojka onih koji imaju isti ključ haustora zagrebačkog nebodera u Ulici Braće Domany, gotovo svaki deseti – stranac. Uz Karinsko more postoje dva Karina, Gornji i Donji, a dijeli ih Rijeka Karišnica.

– Ja sam iz Nepala – priča konobarica u konobi Dalmacija. Ona je u Gornji Karin došla raditi, no…

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay