Apolitični

Dalmatinski pas – osjećajan, prilagodljiv, inteligentan

Dalmatinski pas (dalmatinac, dalmatiner) veoma je stara pseća pasmina lako prepoznatljiva po bijeloj dlaci s karakterističnim crnim mrljama ili mrljama boje jetre. Pasmina je dobila ime po hrvatskom području, točnije Dalmaciji, za koju se vjeruje da je izvorno mjesto dalmatinskog psa.

Dalmatiner je veseo i razigrani pas koji je odan svojoj obitelji i voli društvo. Srednje je veličine i veoma izdržljiv. Pun je energije i otvoren te traži mnogo kretanja, a zimi mu može biti hladno. Pasmina kao i svaka druga ima bogatu povijest, pa su tako nađene slike točkastih pasa nalik dalmatinskim psima stare više od 4000 godina. Postoji nekoliko naziva za ovoga psa, ali najčešće ga zovu jednostavno dalmatiner. Prije se koristio kao lovac u čoporima, aporter divljači i lovac za ptice, katkad i za čuvanje stada i lov na štetočine. Služio je i kao pratnja kočijama, a američki vatrogasci koristili su ga i za vođenje konja koji su vukli vatrogasna kola. Danas ovaj raskošni pas služi za društvo, osjećajne je prirode i uzorni je čovjekov pratitelj i cijenjeni kućni ljubimac. Predstavlja jednu od 5 autohtonih hrvatskih pasmina. Ljubitelj je trčanja i stoga se dobro osjeća na selu, u velikom vrtu, među djecom ili konjima. Prilagodljiv je i inteligentan pa služi kao dobra pratnja. Lako ga je njegovati i ima izrazito dobar smisao za čistoću. Doživi i do 12 godina.

Među mnoštvom informacija s kojima smo vas pobliže upoznali, vrijedi još spomenuti da se pas dalmatiner spominje 1737. godine i u arhivima đakovačke biskupije, opisom koji mu posve odgovara – Canis dalmaticus.

D. Šabić