Apolitični

Dalmati i Rimljani u viteškom Sinju

Projekt oživljavanja događaja iz povijesnih trenutaka kroz bitke i nogomet pao je na dobro tlo lokalnih i regionalnih područja gdje se organiziraju ovakvi događaji koji privlače sve više gostiju. Turističke zajednice, kulturne ustanove pa i resorna ministarstva kulture i turizma, prepoznali su i podržavaju projekte koji vjerno dočaravaju sličice iz povijesti, događaje od posebne važnosti. Jedan od takvih zanimljivih, intrigantnih i u kostimima dočaranih događaja je povijesna utakmica u kojoj su glavne nogometne uloge igrali Delmati i Rimljani. Već se primakla 10. obljetnica projekta „Utakmica Delmata i Rimljana” u Sinju, a vas pozivamo da u nedjelju 26. srpnja 2015. svoj pravac putovanja usmjerite u grad alkara, ali ovoga puta zbog sjajne i nezaboravne utakmice koja na značajan povijesni način signalizira početak igranja nogometa, najsporednije stvari na svijetu, na ovim širim prostorima.

 

Donosimo vam i točan prikaz programa, te najavljujemo kako svečana povorka kreće u 20:30 i prolazi središtem grada, preko popularne pjace, potom ide Vrličkom i Glavičkom ulicom, a u 21 sat se očekuje prigodni športsko-zabavni program na središnjem Trgu dr. Franje Tuđmana. Revijalna utakmica između Delmata i Rimljana osmišljena je oslanjanjem na povijesne činjenice povezane s nadgrobnim spomenikom Gaja Laberija. To je zapravo kazališna predstava komičnog karaktera s pravilima igre koja su izmišljena i u duhu antičkog vremena. Kao glavni glumci pojavljuju se car Dioklecijan i carica Priska sa svojim savjetnicima, okruženi stražarima i vojnicima u loži. Za one koji ne znaju, na posebno pripremljenom terenu svoje mjesto imaju glazbari, sudac, deset delmatskih i deset rimskih igrača, svi odjeveni u izvorne kostime. A kako bi vizualno i kostimografski dočarali život u antičko vrijeme pojavit će se legionari, plesačice, žongleri, antički nogometaši kao i ostali gosti ove nogometno-kazališne predstave.
Iskoristite nedjeljno poslijepodneva u Sinju, bit će vrlo zanimljivo na središnjem gradskom trgu koji s visina nadgleda Čudotvorna Gospa Sinjska.
Više u kategoriji: kulturna baština, turizam
Foto: visitsplit.com, visitsinj.com
D. Šabić, mag. nov.