Apolitični

Dalmacija – gastronomska sinestezija osjetila

Gastronomija hrvatskih područja je veoma raznolika, pa ne čudi da imamo najbolje kulinarske recepture i specijalitete u ovom dijelu Europe. Mediteranska kuhinja jedna je od najzdravijih na svijetu, uvrštena čak u

UNESCO-v popis nematerijalne baštine. Riba, vino i maslinovo ulje čine „sveto trojstvo” mediteranske prehrane. Morski plodovi, svježe povrće, aromatično bilje i začini u udobnosti tradicijskih konoba i taverni na moru. Dodajmo k tomu još i zaleđe, prepoznatljivo po mesnim delicijama poput janjetine, ovčjeg i kozjeg sira, pršuta… a ni velebitsko i ličko područje ne zaostaju sa svojim tradicionalnim namirnicama pripremanim na razne načine pa bio to krumpir, kupus, suho meso, divljač ili što drugo.
Likeri kojima su ovdašnje destilerije tijekom „belle epoque” opskrbljivali dvorove i metropole, s maraschinom kao krunom, nude se i danas.

Paški sir, dalmatinski pršut, ninski šokol, slana srdela i marinirani inćun, rižoti i brudeti ikone su ovdašnje kuhinje, a roštiljska jela i jela s ražnja uz slasna jela ispod peke majstorski su načini spremanja brojnih delicija.
Gastronomski užitak možete započeti na gradskoj tržnici ili ribarnici u sinesteziji boja i okusa i mirisa. I da, ovdje ljudi još uvijek poštuju sezonu i pravo vrijeme za svaku vrstu hrane. I zato, dragi moji, budimo ponosni na dalmatinsku kuhinju koja je po mnogo čemu itekako pri svjetskom vrhu. To su potvrdili i sve više potvrđuju brojni strani gosti iz različitih krajeva svijeta želeći uživati svim čuvstvima baš na Jadranu, u Dalmaciji.
Izvor: zadar.hr
D. Šabić