Apolitični

Da nahrane svijet i poboljšaju klimu, biotehnološki startupovi siju supersposobno sjeme

Dobar dan, molim vas jedan buket petunija koje svijetle u mraku! Dok smo mi strahovali hoće li nam tko podvaliti genetički modificiranu hranu, svjetske su multinacionalke u suradnji s biotehnološkim startupovima i trustovima mozgova radile na razvoju inovacija koje su iz temelja promijenile načine na koje uzgajamo sjeme i doživljavamo biljke. Toliko je cijela grana eskalirala da mnogi biotehnoloških startupovi pokušavaju posijati supersposobno sjeme.

Primjerice, tvrtka Light Bio razvila je petunije koje svijetle u mraku, Home Algae kozmetički sastojak dobiven od samokultiviranih crvenih alga koji ima više biofunkcija, uključujući apsorpciju UV zraka; Norfolk je stvorio jedine rajčice na svijetu koje u mesu i kožici imaju ljubičaste antioksidanse, jedemo otporne ananase, slađe papaje, sporodozrijevajući avokado…

Podaci govore da više od trideset zemalja u svijetu već ima biotehnološke usjeve, a i da je neke ‘čarobne‘ multifunkcionalne biljke lako nabaviti na internetu, na užas onih koji su strahovali od pukog GMO-a. Kamo ide biotehnologija ili biologija agrokulture kad je riječ o uzgoju biljaka, pita se konzervativna javnost.

U nezamislivo!

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Chris F