Apolitični

Čuvari Kristova groba u Vrlici

U iščekivanju Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana, cetinski kraj obiluje raznovrsnim običajima koji su dio Velikog tjedna. Jedan takav običaj stoljećima se štuje u Vrlici.
Na Veliki četvrtak, u spomen Isusove posljednje večere, čuvari Kristova groba iz Vrlike počeli su s obredom čuvanja Kristova groba. Ovaj običaj u Velikom tjednu stoljetna je tradicija Vrličana prema kojem grupa muškaraca, pripadnika Bratovštine čuvara Kristova groba, odjeveni u tradicionalne narodne nošnje vrličkoga kraja, s tradicionalnim oružjem, sudjeluju u crkvenim obredima i ophodima Velikog petka, čuvajući Kristov grob sve do uskrsnuća, po strogim pravilima i u blagdanskom raspoloženju.
Cijeli obred počeo je okupljanjem kod župske kuće, ispovijedi i zajedničkim ručkom te odlaskom na obred Velikog četvrtka. Završit će iza mise na Uskrs, kada će se pred crkvom Gospe od Ružarija plesati narodno kolo u znak pobjede Krista koji je uskrsnuo nad zlom i grijehom. Cijeli ritual odvija se pod vodstvom arambaše, čuvara Kristova groba, Jakova Režića s Maovica.
– Pisanih tragova o ovoj vrličkoj tradiciji nema, s obzirom na to kako su ratovi, a posebno ovaj posljednji, učinili svoje. Zapaljene su brojne naše uspomene i knjige povijesne. Međutim, sigurno je da se ovaj običaj intenzivno provodi zadnjih 150 godina. O tome svjedoči naša stara odora, oružje i stare slike. – kazao je arambaša Jakov Režić.
Režić dodaje kako za ovu prigodu Vrličani pristižu u svoj rodni kraj iz mnogih krajeva Hrvatske i drugih europskih zemalja jer je svakom Vrličaninu čast obući ovu odoru i čuvati Kristov grob.
Ove godine prijavilo se 46 Vrličana iz svih naselja. Ima nekoliko njih koji po prvi puta čuvaju grob. Najmlađi ima 19, a najstariji 65 godina.Crkvene obrede u vrličkoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija predvodi vrlički župnik fra Jakov Viro.
Na sam Uskrs, nakon svete mise, čuvarima Kristova groba u narodnim nošnjama pridruže se i ostali Vrličani i Vrličanke, uglavnom članovi KUD-a „Milan Begović”, te se nastavlja zajedničko druženje uz tradicijsko pjevanje i ples, posebno završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta”.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: ferata.hr
D. Šabić, mag. nov.