Apolitični

ČULI STE ZA FRANA VASILIĆA? NE? NA SPOTIFYJU IMA VIŠE SLUŠATELJA OD SEVERINE, NJIH ČAK 344 TISUĆE MJESEČNO!

Ovaj 23-godišnji mladić s Krka na isti dan ima 344.213 mjesečnih slušatelja na Spotifyu (mjesec dana ranije bio je dobacio i do nešto više od 260.ooo) i u tome je sva divota interneta u glazbenom biznisu danas. Možeš stvarati doma na računalu, u otočnoj izolaciji za vrijeme lockdowna, i to poput njega “prodati” publici od Malezije do SAD-a.

Naravno, podrazumijeva se da pjevaš na savršenom engleskom i da si pritom pogodio ukus svoje generacije Z, rođene između 1996. i 2015. i odrasle uz smartphone, koja je prvenstveno okrenuta konzumaciji glazbe na internetu.

A tamo će je Fran Vasilić dočekati i na Tik Toku, gdje ima gotovo četiri i pol milijuna pratitelja koji su mu dosad dali više od 44 milijuna lajkova na sve objave, isključivo usmjerene na održavanje visokih očekivanja njegovih međunarodnih fanova, s vrlo catchy filmićima.

Možete li očekivati da ćete s glazbom kakvu stvarate, pjevajući na engleskom, napuniti zagrebačku Tvornicu, a kamoli Arenu?

– Meni nije cilj fokusirati se na regiju. Uvijek ću doći tamo gdje me ljudi žele slušati i svakako želim svirati u Tvornici kulture, ali plan mi je najesen krenuti malo izvan Hrvatske i već u rujnu imam jedan datum za Beč, na Waves Festivalu. Što se tiče koncerata u Hrvatskoj – naravno da volim tu nastupati, ali najesen se fokusiram na Europu.

Muči li vas to što vaš svjetski uspjeh preko weba nekako prolazi ispod radara ovdje?

– Uvijek će u Hrvatskoj glazba s tekstovima na hrvatskom biti na prvom mjestu. Što se mene tiče, budući da sam studirao politologiju u Amsterdamu, krenuo sam sve pisati na engleskom i sad ga se držim. Naročito zato što indie pop nema toliko publike u Hrvatskoj.

U jednoj objavi na Tik Toku spominjete američke producente koje ste posjetili i s kojima dogovarate suradnju. Sprema se, dakle, nešto puno veće od kućne radinosti? U kojoj je to fazi?

– Još sam se prošle godine upoznao s producentima iz New Yorka. Zbližio sam se s njima preko Zooma i već neko vrijeme planiramo raditi zajedno kod njih u studiju. Riječ je o materijalu za iduću godinu, a EP koji uskoro izlazi snimio sam uglavnom doma, s tim da sad imam puno bolji setup za kućno snimanje nego kad sam radio “Retrovizor”. Moj put u Ameriku bio je izvrsno iskustvo jer sam upoznao više producenata i obišao nekoliko diskografskih kuća…

A to su?

– Bio sam u Republic Records u New Yorku, u Atlantic Records u Los Angelesu, u Capital Records… To su ovi najveći, a razgovaram i s nekim nezavisnim etiketama poput 300 Entertainment. 

Cijeli članak možete pročitati na: stil.slobodnadalmacija.hr

Foto: MIRTA PEJIĆ