Apolitični

Čuli ste da UV zračenje ubija koronavirus? Nikako to ne isprobavajte na vlastitoj koži, evo i zašto

Ultraljubičasto svjetlo najnovije je popularno oruđe u konstantnoj potrazi za najboljim sredstvom za prevenciju zaraze novim koronavirusom u svijetu. Mnoge sve više zanimaju proizvodi bazirani na ultraljubičastom svjetlu kao sredstva za dezinfekciju ruku i površina.

Primarni je izvor UV zračenja naše Sunce, no čovjek je napravio i uređaje za umjetnu proizvodnju UV svjetla, a najpoznatiji uređaji tog tipa nalaze se, primjerice, u solarijima.

Zapravo postoje tri tipa UV zračenja: UV-A, UV-B i UV-C zračenje.

UV-A i UV-B zračenja izazivaju opekline i preuranjeno starenje kože, a kontinuirano izlaganje takvoj vrsti zračenja povezano je i s razvojem raka kože.

UV-C zračenje, koje ima najviše energije od tri navedena tipa, najviše je i štetno, ali ono na svu sreću ne doseže do površine Zemlje, zahvaljujući Zemljinoj atmosferi koja ga zaustavlja i apsorbira.

No dezinfekcijski uređaji na bazi UV zračenja koriste upravo UV-C zračenje, a tvrtke koje prodaju te uređaju tvrde da oni ubijaju virus SARS-CoV-2.

Nepremostiva mana

No postoji jedna velika mana – UV zračenje oštećuje ljudsku kožu, stoga bi se ono trebalo koristiti samo za dezinfekciju površina i predmeta, preporučuju znanstvenici.

Dakle, dezinfekcija ruku UV svjetlošću jedno je veliko “NE” i treba se držati temeljitog pranja ruku sapunom i vodom ili dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola.

Čak i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojoj stranici koja služi za razbijanje mitova o novom koronavirusu upozorava da se UV lampe ne koriste za dezinfekciju kože te da mogu oštetiti i ljudski vid.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay