Apolitični

Čudo u Japanu? Koronavirus sam sebe istrijebio…

…katastrofalnom pogreškom pri mutiranju, tvrde znanstvenici!

Pandemija bolesti COVID-19 u Japanu je doživjela posve neočekivani obrat, a njihovi znanstvenici tvrde da je delta varijanta samu sebe istrijebila katastrofalnom pogreškom pri mutiranju.

Izuri Inoue, genetičar s japanskog Nacionalnog instituta za genetiku, vjeruje da je Japan imao sreću i svjedočio tome da je delta varijanta uglavnom iskorijenila druge varijante virusa SARS-CoV-2 prije negoli je izbrisala i samu sebe. 

Inoue i njegovi kolege već neko vrijeme proučavaju mutacije virusa SARS-CoV-2 te kako na njih utječe protein nsp14, koji je ključan za razmnožavanje virusa.

RNK virusi, poput novog koronavirusa, obično imaju vrlo visoku razinu mutacija, što im pomaže u brzoj prilagodbi na promjene u okolini. No, to otvara i mogućnost za takozvanu “katastrofalnu pogrešku”, odnosno kad se loše mutacije nakupe te u konačnici izazovu izumiranje određene varijante. Čini se da navedeni protein nsp14 na neki način pruža pregled pogreški i tako pomaže genomu virusa da ostane ispod praga katastrofalne pogreške.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay