Apolitični

‘Čudesno! Solarni paneli će biti 50 posto jeftiniji i 50 posto učinkovitiji‘

Nedavna otkrića uključuju solarne panele koji se sami regeneriraju i koji mogu zadržati istu razinu učinkovitost do stotinu godina

Istraživači su napravili veliki korak naprijed i oborili rekord učinkovitosti proizvodnje električne energije putem solarnih ploča korištenjem onoga što se već sada naziva ‘čudesnim materijalom‘, piše Independent.

Tim iz kineske tvrtke za solarnu tehnologiju Longi postavio je novi svjetski rekord učinkovitosti od 33,9 posto za tzv. tandem solarnu ćeliju od silicij-perovskita te oborio prethodni rekord koji je u svibnju ove godine postavilo Sveučilište znanosti i tehnologije kralja Abdullaha (KAUST) u Saudijskoj Arabiji.

Prema riječima znanstvenika, paneli sljedeće generacije bit će 50 posto jeftiniji i 50 posto učinkovitiji od tradicionalnih silicijskih ćelija, no stope učinkovitosti i dalje će u početku biti daleko od razina koje je moguće postići laboratoriju.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Los Muertos Crew: https://www.pexels.com/photo/solar-technician-installing-solar-panel-8853502/