Apolitični

Čudesna moć grotulje

Kažu da tko ulaže u očuvanje običaja, tradicije, kulturne baštine, istinski voli svoju zemlju. Mnogi krajevi Lijepe Naše kroz svoju raznovrsnu i specifičnu tradiciju te bogati društveni život svakodnevice postaju nepresušni izvor motiva za suvenire. Dubrovčani tako pokazuju svog Vlaha i Stradun, Šibenčani svoju gradsku utvrdu, Zadrani orgulje, Splićani Rivu i stari dio grada, a Triljani kao najupečatljiviji suvenir i jedan od simbola grada – grotulju.

Riječ je o nizu oraha povezanih u zanimljivu ogrlicu koji predstavljaju jedan od najljepših poklona ovoga kraja. Za grotulju se veže i legenda koja kaže da ako se mladiću svidi djevojka, za poklon joj kupuje upravo grotulju koju joj stavlja oko vrata. Prihvati li, pak, djevojka ogrlicu oko vrata, prihvaća mladićevu ljubav.
Običaj je to koji se njeguje od davnina, a u nekim mjestima triljskog kraja i danas je nezamisliv početak ljubavi bez nje.
Unatoč izvornoj simbolici, grotulju danas rado kupuju svi naraštaji, te tako štuju i oplemenjuju njenu povijesnu vrijednost i čuvaju baštinu ovog kraja.

Više u kategoriji: Kulturna baština

Foto: tz-trilj.hr

D. Šabić, mag. nov.