Apolitični

Čuda tehnologije: paralizirani opet hodaju, a skeniranje oka predviđa srčane udare

Znanstvenici i istraživači i ovaj su tjedan predstavili niz novih rješenja koja bi uskoro mogla naći primjenu u našim svakodnevnim životima. Ovo je izbor nekih od najpraktičnijih.

Mekani robot od tekućeg metala

Zamislite malo autonomno vozilo koje se kreće kopnom, stane i spljošti se u kvadrikopter. Rotori se počnu vrtjeti i vozilo odleti. Upravo takav mehanizam dizajnirali su istraživači s Virginia Techa, koristeći pritom gumu, metal i temperaturu kako bi oblikovali materijale. Rad tima objavljen je u Science Robotics.

Paralizirani hodaju, voze bicikl i plivaju

Trojica muškaraca koji su nakon prometnih nesreća ostali paralizirani sada opet mogu stajati, hodati i biciklirati uz pomoć kirurški implantiranih elektroda. Te fleksibilne elektrode, ugrađene između kralježničnih živaca i kralježaka, kontroliraju se dodirom zaslona tableta. Pacijent ili liječnik mogu kontrolirati impulse koji aktiviraju mišiće na trupu i nogama, objašnjava studija u časopisu Nature Medicine.

Rizik od srčanog udara predviđa skeniranjem oka

Srčani udar obično dolazi iznenada, no postoje znakovi koji ukazuju na opasnost. Nova studija pokušala je te znakove pronaći u jednostavnom, relativno jeftinom skeniranju ljudskog oka. Naime, suptilne promjene u sićušnim krvnim žilama mrežnice ili stražnjeg dijela oka mogu pokazati znakove da osobi prijeti srčani udar, a te promjene daju se iščitati pomoću umjetne inteligencije.

Jači od čelika, lagan kao plastika

Tim kemijskih inženjera s Massachusetts Institute of Technology (MIT) stvorio je novi materijal koji je jači od čelika, ali lagan kao plastika te se može lako proizvoditi u velikim količinama.

Cijeli članak i ostala znanstvena dostignuća možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay