Apolitični

“Crni humor na tržištu čipova”: Dio analitičara očekuje najveći pad u posljednjih 10 ili 20 godina

Dok države najavljuju subvencije za izgradnju tvornica čipova, potražnja za njima je u – velikom padu.

Trenutačnu situaciju na tržištu čipova analitičar Stacy Rasgon iz kompanije Sanford C. Bernstein opisao je kao – crni humor. Nakon što mjesecima slušali o nestašicama čipova, a zapadne zemlje odlučile su prekinuti svoju ovisnost o Kini pa je tako Joe Biden potpisao zakon težak više od 50 milijardi dolara s ciljem subvencija domaće proizvodnje, potražnja na ovom tržištu naglo je smanjena.

Rasgon kaže kako će sada političari saznati kako se nestašice mogu same riješiti kada se stvari u industriji okrenu.

U uzrocima problema već smo pisali, a to je početna velika potražnja za čipovima koja je počela s pandemijom kada je masovno počeo rad od kuće, čemu treba dodati i zatvaranja tvornica i brojne logističke izazove, koji su također povezani s mjerama koje su poduzete protiv širenja koronavirusa. Iako je dio analitičara vjerovao kako će se takva potražnja nastaviti i dalje, prste je uplela nova kriza, energetski problemi i velika inflacija pa sada proizvođači čipova imaju potpuno drukčiji problem.

Umjesto nestašica, sada su im problem rastuće zalihe i pad potražnje. Još prije nekoliko mjeseci tako nešto činilo se nemogućim, komentirali su na Bloombergu.

Iako takve tzv. “korekcije inventara” na tržištu čipova nisu neuobičajene, analitičar Citigroupa Christopher Danely smatra kako će taj pad biti najgori pad u posljednjih 10 ili čak 20 godina jer će na njega utjecati i općenita negativna gospodarska situacija.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay