Apolitični

Crna lista svjetskog turizma po izboru časopisa Independent: Dubrovnik i Split ipak ‘preživjeli’

Već nekoliko godina sveprisutan bauk prekomjernog turizma od kojeg se nisu uspjele obraniti ni najpoznatije i najbogatije zemlje svijeta, doveo je tako i do jedinstvene crne liste turizma koji je uništio sam sebe ili je na najboljem putu da tako bude.

Srednjovjekovni grad Brugge u Belgiji

Gradonačelnik Dirk de Fauw zato inzistira na zabrani gradnje novih hotela te traži da se zabrani građanima u povijesnom središtu grada da daju u zakup svoje kuće.

ISLAND

Island ima ograničenje u iznajmljivanju stanova na najviše 90 dana godišnje, a svaki stanar koji želi turistima iznajmiti stan mora imati suglasnost susjeda za takvu djelatnost.

NEW ORLEANS

Pet puta više turista po stanovniku nego Venecija! Posebno se naglašava kratkoročan najam stanova koji istiskuje mještane iz središta grada, a ambijent Bourbon Streeta stvara osjećaj nesigurnosti u gradu. Sve je to dovelo, kažu, do nepoštovanja gostiju prema mještanima i rasta kriminala.

RIM

Zagađenje zraka automobilskim ispušnim tvarima uništava spomenike kulture, zabranjeno sjedenje na poznatim španjolskim stepenicama, uz kaznu od 250 eura za prekršitelje. Broj turističkih autobusa koji voze u centar Rima je limitiran.

KOMODO, INDONEZIJA

Nacionalni park Komodo kao dom komodo zmajeva ili guštera, zbog značajnog smanjenja broja guštera, razmišljali su o zatvaranju otoka za posjetitelje.

KYOTO, JAPAN

Tradicionalno Zen mjesto u Japanu, prostor za uživanje i opuštanje u tradicionalnom okruženju starog Japana, gdje turisti bezobzirno zaustavljaju gejše kako bi se fotografirali s njima.

AMSTERDAM

Nizozemska turistička zajednica odlučila je prestati aktivno promovirati zemlju kao odredište, zbog straha od najezde turista. Stanovi se smiju iznajmiti na najviše 30 dana u godini.

ULURU, AUSTRALIJA

U nacionalnom parku Uluru Kata Tjuta, najveća avantura za turiste je penjanje do vrha stijene, na koju se Aboridžini ne penju, jer je to za njih sveto mjesto. Nakon godina borbe, penjanje na Uluru je prije nekoliko mjeseci proglašeno zabranjenim uz velike kazne.

VENECIJA

Talijanski mediji objavili kako su “turisti kažnjeni s 854 funte zbog kuhanja kave na stepenicama Venecijanskog mosta”. Razmišljaju o naplaćivanju novčanih kazni za svakoga tko kupi alkohol u trgovini nakon 19 sati.

MACHU PICCHU, PERU

Do sada ga je godišnje obilazilo oko 3 milijuna turista. Ubuduće oko 6 tisuća u dvije skupine i imati će maksimalno tri sata za posjet. Kamena površina troši se prolaskom turista, kažu u Ministarstvu kulture Perua.

Dubrovnik, zahvaljujući mjerama lokalne samouprave, je na putu da izbjegne neslavne crne liste turizma. Split se nikada do sada nije našao u krugu onih koji su spomenuti u kontekstu masovnog turizma koji bi ga ugrozio. Naravno, radi se samo o brojkama, ne i o dojmu njegovih stanovnika.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay